Hur jag mådde ett år sedan, och hur jag mår nu

När jag skrev höstlistan i det förra inlägget, gick jag igenom höstlistan från 2016 och tittade på vad jag svarat då. Inte mycket hade ändrat, förutom det allra viktigaste, hur jag mådde då och hur jag mår nu. Den 1.9.2016 har jag varat såhär på en fråga i höstlistan.

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Att KOPPLA AV och SLUTA STRESSA. Är så trött på mig själv som aldrig kopplar av till 100% utan går på övervarv på någotvis.

Såhär i efterhand var det här ett så TYDLIGT tecken på panikångesten som skulle dyka upp bara någon månad senare. Att jag inte såg det då? Såhär kände jag konstant då. Det var vardag för mig. Tänkte att det alltid kommer vara så, att det inte går att göra något åt saken. Ändå så skönt att det är över nu, att medicinerna hjälpt. Just nu känner jag mig bara så nöjd och fullgjord. Jag har allt jag kan tänkas vela ha. Det är inget som fattas från mitt liv just nu. Så himla härligt att känna så, äntligen.

Linda .
Publicerad 23.09.2017 kl. 20:33

Höstlistan 2017

Visa en höstbild från ditt arkiv.
Denna ovan från hösten 2014 (?).

Beskriv din kommande höst i tre ord.
Jobb, valp, mys.

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2017?
Vår resa till Grekland och vår nya fyrbenta familjemedlem.

Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Det bästa med denna årstid är att man får gräva fram vintergarderoben. Nu är det även mindre press på att vara ute och ta vara på solen. Det är liksom okej att sitta inne i soffan, tända brasan och bara mysa. Det sämsta med hösten kanske är genomvåta skor och våta fötter.

Hur höstmyser du?
Med yllesockor, eld i brasan, och bara vara hemma.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Inga inplanerade än, men hoppas ramla över någon fin som jag vill läsa i soffan om kvällarna.

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Dessa är inte höstspecifika men gör sånt som gör dig glad, säg ja till nya äventyr och dagdröm så mycket det bara går.

Hur ser din höstoutfit ut?
Högst upp: Lockigt hår. Längst ner: mina vinterkängor.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Att jag fullständig älskar mitt jobb. Och att jag är lycklig.

Vad har du på TO-DO listan just nu?
Ta hand om mig själv genom att göra sånt jag gillar. Dvs. gå promenader med hunden och läsa böcker.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Pinna fina bilder på Pinterest, gör reseplaner (spelar ingen roll om du åker eller inte), titta runt dig och se det fina i hösten.

Bästa musiken för regniga dagar?
Lugna akustiska gitarrlåtar med mjuka röster och fina ord.

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Eftersom jag inte vet något konkret jag vill lära mig så kanske jag säger att jag vill lära mig lagan någon ny maträtt. Eller två.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Ser så lite på TV nuförtiden, men gillar naturprogram och dokumentärer, och renoveringsprogram på TV:n. Men man kan ju inte gå fel med Gilmore Girls, heller.

Topp tre favoritdrycker i höst?
Rödvin, te och vatten.

Vad är den höstigaste maträtten?
Viltdjurskött med ugnsrostade grönsaker.

Var hänger du helst under helgen?
Hemma.

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Nej, men många drömmar.

Hur förbereder du dig för vintern?
Inskaffar varma, regntåliga kläder. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder - det fick jag lära mig som liten, och det stämmer ju. Att vara ute gör mig så gott, men för att ha lust att vistas utomhus behös rätt utrustning. Ingen vill väl vara ute om man blir våt eller fryser.

Linda .
Publicerad 23.09.2017 kl. 20:21

Fyra kompisar en fredag i Helsingfors

När jag bodde och studerade i Åbo, var vi ett gäng på fyra tjejer som hängde ihop. Vi åkte också till Nya Zeeland på praktik tillsammans och hittade på andra roliga grejer. Det är ändå L Ä N G E sedan vi setts alla fyra. Milla flyttade till USA och jag tror jag sett henne senast när jag hälsade på där 2012? Linda flyttade till Storbritannien och henne har jag sett senast 2015 när hon hälsade på här i Finland. Som tur har Annu flyttat till Helsingfors så henne ser jag ändå lite oftare. Men som ni ser har det varit svårt att få ihop en träff med alla fyra. Men nu. Nu råkade sig så att Milla har flyttat tillbaka till Finland och Linda kom på semester till Finland samtidigt.

Då passade jag på att boka in oss alla fyra på en drinks & dinner-kväll i Helsingfors. Det blev först några Aperol Spritz på baren "Why join the navy when you can be a pirate" och sedan gick vi och åt på "Il Birrifico". På Il Birrifico åt jag en sjukt god hamburgare som måste vara bland top 5 hamburgare jag någonsin ätit.

Och vet ni, det var precis som om jag hade sett dem alla igår. Har saknat dem alla så gav dem alla en lång kram, men sedan var det helt som förr. Samtalsämnen var de samma, humorn var den samma och vi var de samma. Det hade ju såklart hänt en massa åt var och en sedan vi senast sågs, men det var så härligt bekant att träffas alla fyra igen. Har saknat det. Så tack tjejer, för en härlig fredagskväll! ♡

Linda .
Publicerad 21.09.2017 kl. 11:13

Bentley 16 veckor, 4 månader

När Bentley var 15-17 veckor besökte vi Lappvik med hans kompisar Nasse och Dixie, och min kompis Ida. Vi gick en lång, men långsam, promenad i skogen och tog en lekpaus vid stranden. Dixie simmade medan småpojkarna sprang och lekte. Bentley njöt av att få vara lös på stranden med sina kompisar.

Bentley såg hästar på andra gången i sitt liv, nu en längre tid och nu känns det som om han fattade att det var ett djur. Vi satt länge och tittade på grannens hästar på betet, och Bentley försökte gå fram och snusa men det tyckte jag inte var en bra idé just då pga. el-stängsel och okänd häst.

 

Vi fortsatte med valpkursen och Bentley fick massvis med beröm. Varje gång vi kom fram sa tränaren att han växt. Och det gjorde han ju, det var bara svårt att se när man såg honom dagligen.

Bentley fortsatte med hyss och vi vaknade kl.03 en natt av att han spydde upp två strumpor. Blev så ledsen för jag har varit jätte noggrann med att inte lämna strumpor framme, och kan inte förstå var han fått tag i de där två strumporna. Tur att han spydde upp dem, och tur att det inte hände något värre. Har varit neurotisk angående strumpor efter det.

 

Bentley fick sin andra runda vaccin, och det skulle inte ha kunnat gå bättre. Jag gick ensam med honom och han började vifta på svansen när han fattade att vi skulle gå in på Evidensia i Lojo. I väntrummet var han jätte snäll, jag vägde honom och vågen visade 16,1kg vilket var mer eller mindre exakt det han skulle väga då. Vi tränade på att ligga still i väntrummet, och en ägare till en annan hund som väntade berömde att Bentley var duktig för att vara så liten. När veterinären gav vaccinet märkte Bentley inte ens det, så allt gick smärtfritt. Vi tog inte rabies vaccinet, så vi får boka in ännu en tid för att få det sista vaccinet. Nästa vaccin ska han få vid 1 års ålder.

 

Vi ökade på matmängden, då han verkade hungrig ofta och han var i önskad viktklass. Vi försökte vara noga med matmängd speciellt nu när han växer så benen ska orka växa och bära honom livet ut. Ibland fick han även kalciumtillägg.

Han blev sakta mer och mer rumsren, och nu började han gå till dörren när han ville ut. Det var ändå svårt och veta när han ville ut och kissa, och när han bara ville hämta en käpp. Men ett framsteg i alla fall. Det var bara sällan han kissade inne.

 

Hela hans valptid doftade han så gott. Han doftade valp. Önskade jag kunde ha sparat hans doft i en burk i all evighet. Trots det var det även dags för hans första bad. Han har varit otroligt renlig för att vara valp, och först nu bestämde vi för att tvätta honom. Han var lite osäker och rädd i början, men det gick ändå bra tycker jag. Och hans päls var, om möjligt, ännu mjukare än innan nu!

Linda .
Publicerad 20.09.2017 kl. 20:17

Sofia & Thomas 9.9.2017

På lördagen den 9:e september var det dags för bröllop. Min bror och hans sambo skulle äntligen gifta sig! Det var ett fint stort bröllop med alla våra nära och kära. Den kyrkliga vigseln var mäktig med sin orgelmusik, och bröllopsfesten hemma på deras gård var underbar med alla små detaljer.

Jani och jag hade flickorna med oss så det blev ingen sen kväll, men en desto roligare. Det var fina tal, tårar i ögonen, världens godaste bröllopstårta, släktingar man inte sett på länge, bukett- och strumpebands kastning, live band och jag & pappa som twistade på dansgolvet. En minnesrik dag. Så mycket kärlek ♥

Linda .
Publicerad 12.09.2017 kl. 12:02

Olika morgnar och höst

Såhär fin morgon hade vi igår. Annat var det i morse då det ösregnade ute. Det är så grått och dystert så det känns som om dagen aldrig kommer att börja. Det tog mig 2 timmar och 5 minuter att köra in till jobbet idag. Det måste vara någotslags nytt rekord. Måste i alla fall ta en del av skulden åt mig själv då jag beslöt att köra till jobbet kl.9 (värsta rusningstiden) på en tisdag (värsta rusningsdagen).

Tycker det definitivt är höst nu. Små spår av hösten har man märkt redan länge, men igår när vi gick en kvällspromenad med Bentley var det extra tydligt på något vis. Skördade åkrar och en massa gula löv på marken.  Massa rönnbär överallt och dimma nästan varje dag.

Linda .
Publicerad 12.09.2017 kl. 10:39

Hur det är med panikångesten

Vi har fått en ny luftfräschare till badrummet på jobbet. Det är exakt samma doft som i badrummen på det gamla jobbet. Dit jag gick och gömde mig när ångesten blev för stor. Där jag satt och grät när allting kändes för överväldigande.  Doften på denna spray är som en direkt flashback till den dåliga tiden.  Ångestens signaturdoft. Denna doft är lika med min ångest. Doften känns bekant, men frånstötande på samma gång. Konstigt hur mycket känslor en ny luftfräschare kan åstadkomma.

Annars går det bra med min panikångest. Hade lite starkare ångest en tid i början av sommaren, och blev ordinerad starkare medicin. Skulle trappa upp intaget av medicin i två steg, men redan efter första ökningen mådde jag genast bättre så jag började aldrig äta av den starkare medicinen. Istället äter jag 1 ¼ av min mildare medicin. Är lite lättad faktiskt att jag inte var tvungen att börja äta av den starkare, tycker det finns mer spelrum inför framtiden nu. Dessutom vill jag om en tid fråga läkaren ifall jag får gå tillbaka till att äta bara 1 av den svagare medicinen. Men allt i sinom tid.

Vad jag ville få fram var i alla fall att jag mår bra nu. Riktigt bra. Trots den nya luftfräsharen.

Linda .
Publicerad 06.09.2017 kl. 15:07

En dag på stranden

På lördag hade vi bestämt hundträff med Ida. Hon skulle besöka Lappvik och hade frågat om vi ville hänga med. Det ville vi ju såklart. Med sig hade Ida hundarna Dixie och Nasse, Bentleys bästisar.

Vi tog en lång men långsam promenad i skogen med en lång lekpaus vid stranden. Bentley vågade inte simma men han plaskade i det grunda vattnet. Bentley och Nasse lekte och jagade varandra i säkert en halv timme i sträck innan de kunde lugna ner sig och promenera brevid varandra. De var båda ganska slut efteråt, och Bentley var lugn ännu nästa dag.

Det var nästan bara vi på stranden så det var inget problem att ha dem lösa, och Bentley njöt i alla fall för fulla muggar. Det var en rolig dag, med ett strandbesök och goda kompisar.

Linda .
Publicerad 04.09.2017 kl. 17:33

Bentley 14 veckor

När Bentley var 13 & 14 veckor hade han hunnit med massa nytt igen. Han var till exempel första gången i en bar. Eller café ska vi kanske kalla det för att det inte ska låta så hemskt.  Jag och Ida träffades på Serendi en kväll och eftersom Serendi är bäst och låter en ta med snälla hundar så fick Bentley följa med. Helt för att testa bara. Och det gick över alla mina förväntningar. Han kissade inte inne (jess!) och låg snällt under bordet med sin leksak jag hade tagit med åt honom. Han undrade lite varför han inte fick hälsa på alla andra kunder i Serendi, han är ju så social av sig. Över två timmar orkade han hänga med oss där och ta det lugnt. I Serendi såg han även en katt för första gången i sitt liv. Serendis inneboende katt tittade han på en lång stund innan han sist och slutligen skällde en gång och så gick vi därifrån. Katten var inte speciellt förtjust i Bentley men fräste inte och sprang inte iväg.

 

Vi började gå längre och längre promenader och jag hade honom lös så ofta det gick. Då tränade vi på att komma när man kallar hans namn, och att belöna när han själv tar ögonkontakt och blir och väntar på mig. Under promenaderna såg vi bl.a. hästar, alpackor (han skällde inte ens på dom!) och traktorer. Traktorn var det ända han blev lite skrämd av, då den kom så nära (men sakta, tack bonden!) medan han bara koncentrerade sig på alpackorna.

 

Bentley blev bara större och större. Man märkte det bäst när man jämförde med gamla foton och videon. När han kom till oss var han bara en rund boll med korta stumpar till ben. Så tacksam att vi har massa foton och videon vi kan titta på och förundra oss över när han varit så där liten egentligen? När Bentley var 14 veckor och 3 dagar vägde han 14,9kg så han är ganska nära den normala växtkurvan för Berner Sennen, kanske aningen på +. Benen var det som växte fortast på Bentley och nu kröp han själv upp i sängen till och med. Soffan var sedan länge inget problem längre, och han hoppar upp utan problem.

 

Bentley hittade nu även på hyss, det farligaste var att han åt en av mina stumpor :( Blev jätterädd, men eftersom vi inte fick honom att spy var det bara att vänta. När det gått fyra (4) dagar ringde jag veterinären som sa att eftersom han inte hade några som helst symptom så var det nästan säkert att han bajsat/spytt upp strumpan i smyg trots att vi synat resultatet noga efter varje gång han bajsat :’D Vi hade alltså tur i oturen. Gömde dock alla strumpor noga efter det här, och gick annars också igenom huset ännu nogrannare för att plocka bort sådant jag trodde han kunde äta. Bentley är vår första hund så vi hade verkligen ingen aning om att hunder äter strumpor?! Alltså tugga på fattar jag, men SVÄLJA strumpor?!

 

Orelaterat till strump-incidenten spydde Bentley för första gången. Som tur var det bara slem, gräs och pälsbollar. Vi böt ändå ut hälften av hans mat till surmjölk och naturell yoghurt för att lugna ner magen, och det gjorde susen. (Surmjölk är dessutom ännu Bentleys favorit).

 

Nu började Bentley även lossa päls. Med råge. Det fanns små svarta pälstussar Ö V E R A L L T nu, och från och med nu fick jag börja dammsuga oftare. Vi försöker borsta honom dagligen, men det räcker inte alltid. Pälsen började även bli lenare, Bentley var inte längre fullt så afro som tidigare.

Linda .
Publicerad 02.09.2017 kl. 11:01

Födelsedags överraskning och kompismiddag

För exakt två veckor sedan fyllde min och Janis gemensamma kompis år. Det var en vanlig onsdag, och eftersom det var frågan om jämna år ville vi fira vår kompis lite extra. Så vi planerade lite i hemlighet, och bara dök upp utanför hans hus den där onsdagskvällen.

Vi plingade på, räckte över en gåva och så kidnappade vi honom i bilen utan att berätta vart vi var på väg. Vi hade inte ordnat något extra men bjöd honom på trerättersmiddag på hans favoritrestaurang.

Vi beställde fördrinkar att skåla med, och sedan åt vi tre goda, långsamma rätter medan vi pratade om livet ur alla perspektiv. Vi var de sista att lämna restaurangen och trots att det "bara" var middag, var det en så värdefull kväll på alla sätt. Att fira en god kompis, en helt vanlig onsdagkväll.

Linda .
Publicerad 30.08.2017 kl. 15:32

Nytt hår, äntligen

De med gott minne minns att jag redan i Februari drömde om att klippa håret, och hade en klar bild på hur jag ville ha det.

Våren kom och gick, på sommaren fanns det inte tid och mitt hår det bara växte och växte. Men nu. Min bror ska gifta sig om två veckor och nu var det dags att göra något åt mitt hår.

Jag bokade tid till min frissa för igår, och hon trollade med mitt hår så det blev P R E C I S  som jag ville ha det! Angelina på Davini Skönhetssalong är sjukt duktig! Är så obeskrivligt nöjd. Här är bilderna jag visade som exempel på hur jag ville ha det. (Källa: Pinterest)

Och här är slutresultatet. Angelina använde sig av en färgteknik som kallas Balayage, som "är en färgteknik som skapar en viss typ av ombre med hjälp av att frisören på frihand penslar blekta slingor". Hon klippte även det mest slitna ur topparna och klippte håret i V-form, men lämnade håret långt vilket jag gillar. Gick omkring som en sol hela gårdagen och bad alla sniffa på mitt hår som doftar SÅ gott nu. Är kär i mitt nya hår.

Linda .
Publicerad 30.08.2017 kl. 08:58

Regnbågar

Ligger så långt efter i mitt bloggande att jag hittar bilder i min telefon jag knappt minns. Som den här fina regnbågen utanför vårt hus snart två veckor sedan.

Linda .
Publicerad 29.08.2017 kl. 10:25

Augusti når sitt slut

De första gula löven har fallit. Bilen varnade mig för kyla imorse (+3 grader). Ljungen blommar. Rönnbären har uppenbarat sig i så stora klungor att träden bågnar. Och det är dimma så gott som varje morgon. Ibland ser det riktigt mysigt ut. En morgon tog jag mig ut till stugan en sväng innan jobbet för att titta på dimman på sjön. Kl.06:30 var det tyst vid sjön, och dimman var kusligt fin.

Linda .
Publicerad 28.08.2017 kl. 21:15

Live spelning @ Scola

För några veckor sedan hade Janis kompis Kride live spelning nära oss. Då måste man passa på att åka och kolla, om inte annat så för att stöda sin kompis. Det var ett helsikes väder just den kvällen, sommarens enda stora åskstorm. Spelningen inhiberades ändå inte, men flyttades inomhus. Lite synd var det ju, hade varit fint med livespelning utomhus en sommarkväll, men det var minst lika mysig inne i restaurangen.

Spelningen tog plats på restaurangen Scola på Barösund. Det ligger nära oss, men ändå var det nästan som ett litet äventyr att bara åka över med färjan.

Vi pratade med Kride och andra bekanta som hade tagit sig ut, drack några kalla, lyssnade och fick gåshud av Krides talang, och sakta men säkert började regnet avta. Vid solnedgång kom solen fram, och det var minsann inget fel på utsikten.

Linda .
Publicerad 28.08.2017 kl. 15:57

Snapchat i Juli

I July använde jag SC mest för selfies, ibland ensam , ibland med Bentley. Hund-filtret är fortfarande min favorit, tror det var Bentleys favorit också.

  

  

  

  

  

  

Linda .
Publicerad 23.08.2017 kl. 15:20