I blom just nu

Så mycket vitt fint som blommar just nu. Vitsippor, hägg, plommonträdet och spireorna i trädgården. Nästa i tur är väl äppelträdet hoppas jag. Och syrenen så småningom. Älskar när det blommar och grönskar runtokring en. Helt otroliga varma månader vi fått i April och Maj. Igår var kanske den första sommardagen för mig, då jag gick omkring i shorts och ärmlöst för första gången. Termometaren visade +25,5 och jag tog hundarna med mig och styrde ut till stugan där vi gick i vattnet alla tre. Bentley vågade sig ut och simma, han älskar ju det, medan vi tjejer vadade upp till knäna längs strandkanten.

Linda .
idag kl. 09:30

Sommarkryssning i Helsingfors skärgård

Förra fredagen var det redan dags för företagets sommarfest! Vi valde ordna festen ovanligt tidigt i år, och det kunde inte ha varit bättre. Nästan ingenting var bokat så här tidigt så vi hade massor att välja mellan, och de flesta kunde delta eftersom semestersäsongen inte riktigt börjat än. 

Vi hade bokat en båt att ta oss på en liten kryssning runt Helsingfors skärgård, och så bokade vi skild catering och hade själv tagit hand om dryckessidan. Det blev ett perfekt paket! Var lite orolig att det skulle blåsa och gunga, eftersom jag på senare år blivit så lätt sjösjuk. Men vädret kunde inte ha varit bättre. Solsken, molnfritt och ingen blåst. Tror det var +21 grader. 

Jag mötte upp några kolleger på Allas Sea Pool, tog en fördrink där och så gick vi över till Södra kajen där vår båt skulle avgå ifrån. Vi hade så fantastiskt roligt, vi umgicks med bra personer, åt god mat, blev tipsy och dansade ute på däck när vi gled förbi en vacker skärgård. Sommar-Finland som bäst!

Efteråt tog vi en pitstop i Esplanadparken, och gick sedan vidare till Apollo där största delen av kollegerna blev kvar när jag och några andra gick för att ta sista tåget hem. En absolut perfekt kväll.

Linda .
igår kl. 10:50

Bentley 2 år

Idag fyller min lilla bebis redan två år. Han är fortfarande den finaste hunden som finns och en av mitt livs främsta glädjen. Han är snäll, lydig och så himla kramgo. Han vill sätta sig på folks fötter och bli klappad och han gillar (nästan) vem som helst. En typisk berner sennen med andra ord. Så otroligt nöjd med vårt val av hundras, och en ras jag verkligen kan rekommendera. Svårt att tänka sig livet utan en berner sennen nu mera.

Bentley har fått agera i rollen storebror nu när vi fick en valp till huset. Nog för att Bentley själv fortfarande är och uppför sig som en valp. Måste ibland påminna mig själv om det, att han fortfarande är väldigt liten och inte fullvuxen trots sin storlek. Nu när lillasyster är i huset har vi kanske i jämförelse krävt lite väl mycket av honom, bett honom vara den förståndiga av dem två, men då måste jag tänka på att han lär sig fortfarande. 

Bentleys uppfostring är jag nöjd med trots att han är vår första hund. Det har mycket att göra med berner sennens lynne tror jag. Är så glad att han uppför sig bra och att man kan ta me honom överallt. 

Bentley är verkligen mammas lilla pojke, och han håller sig alltid nära mig. Det är omöjligt för någon, ens Jani, att ta honom hem utan koppel om jag blir kvar hos mamma och pappa till exempel. Bentley vägrar lämna mig. Det kan vara frustrerande ibland, men älskar ju våra dagliga mysstunder. Det är han är så fäst vid mig har tyvärr lett till mycket svartsjuka nu när Tesla har kommit till oss. Mest märker man det när jag kommer hem, och båda vill rusa och hälsa. Då hoppar de och Bentley skäller massor för att få mest uppmärksamhet. Det får han naturligtvis inte när han skäller, och det här är något vi jobbar på.

Svartsjukan är dock enda minussidan med två hundar. Jag märker dagligen hur glada de är att ha varandra. De leker, bråkar, strider men lägger sig sedan brevid varandra och kanske tvättar varandra ibland. Bentley har dessutom gått ner nästan 2 kg sen Tesla kom, så det har gjort gott åt honom att springa och leka också. 48,3kg vägde han senast vi var hos veterinären (innan vägde han 50,0 kg). 

Det att Bentley inte var kastrerad när Tesla kom var ett litet problem. Teslas första löptid kom oväntat tidigt och där stod vi sedan med alla möjligheter för katastrof. Lättast hade det ju varit att kastrera Bentley, men det är vi ense om me uppfödaren att vi inte kommer göra. Inte än i alla fall. Hundar röntgas för att se hur lederna ser ut, för att undvika använda sjuka eller hundar med dåliga leder i avel. Nu när Bentley är två och han växt färdigt ska han röntgas så småningom. Visar det sig att han har sämre höfter och leder kommer vi nog kastrera honom. Men visar det sid på röntgen att han är godkänd för avel så kommer vi låta bli tills vidare. Han har ju ett så underbart lynne, att det kan vara att uppfödaren vill använda honom till avel någon gång. Vi får helt enkelt se. (Tesla ska steriliseras så sedan har vi inte det problemet här hemma mera.)

Linda .
20.05.2019 kl. 09:15

Tesla 7 månader

Inte undra på att hon flyger sådär bra med nästan lika stor öron som Dumbo?

Nu är Tesla 7 månader gammal och två veckor gammal. Det är svårt att förstå då hon bara varit två månader hos oss, det känns som om hon "borde" vara yngre. Hon har i alla fall blivit större, eller det säger i alla fall de som ser henne mer sällan. Vågen visar ju att hon växer jämnt så det är precis som det ska vara. 16,8kg vägde hon senast med det är redan en månad sedan, så får gå och väga henne snart tror jag visst. Hon har världens aptit och skulle nog äta tills hon sprack om hon fick.

Teslas första löptid kom oväntat tidigt men nu är den över som tur. Nu ska vi bara boka tid till sterilisering, då jag hoppas att timingen ska infalla med min semester i juli-augusti. Har haft oväntat svårt att ta steriliseringsbeslutet. Enligt all logik och enligt alla källor är det rätt beslut att sterilisera, speciellt då vi verkligen inte vill ha valpar av henne. Men samtidigt har en liten tanke gnagt inne i hjärnan; Vem är vi att leka gud när det kommer till hundarnas fortplantning? Vem är jag att bestämma att ett organ ska helt tas ur henne? Usch nu får jag dåliga vibbar igen när jag tänker på det.

Vadå sand på nosen? Jag har minsann inte grävt i trädgården.

Tesla sover fortfarande mella oss och snarkar väldigt högt :D Det är så gulligt när en så liten hund snarkar så högt. Hon snarkar minst lika högt som jag. Och inte för att ni bryr er men hennes fisar luktar så fruktansvärt illa. Alltså så illa att man vill spy. Hur kan en så liten hund lukta så illa?! Hehe.

Nu när det är sommar behöver hon inte duschas efter varje länk, men även det går numera problemfritt. Hon står stilla och väntar att jag lyft på alla tassar turvist. 

Tesla älskar att springa och ibland när jag haft henne lös på en stor åker här nära springer hon långa vägar efter fåglar och harar. Hon kommer alltid tillbaka, men är inte riktigt bekväm med hur långt ifrån mig hon rör sig. Som sagt, är hon rätt obrydd om oss människor och koncentrerar sig på sina egna saker. Hoppas ännu det ändrar när hon varit hos oss längre, hon är ju fortfarande ny. 

Älskar den där rynkan hon har i pannan, hon ser så fundersam och grubblande ut.
Tesla hade sin första öroninflammation och gudars skyming vilken kamp det var att putsa hennes öron. Tror vi höll på 1,5 timme för att få båda öronen tvättade. Även kloklippning är det fortfarande problem med. Annars märker man att hon lär sig saker, inte minst tack vare att vi gick i valpskolan. Den är slut nu men vi försöker fortfarande öva på saker vi lärt oss där. 

Tesla kissar fortfarande inne ibland, men allt mer sällan. Hon vill helst kissa ute, men är vi länge borta eller inte vaknar till att hon går till dörren kissa hon inne. Som tur brukar hon kissa på ett och samma ställe så vi har kissunderlag där. Överlag klarar de sig väldigt fint hemma när vi är på jobb. Under löptiden var någon av oss hemma hela tiden och nu när löptiden är över så har jag börjat med kortare arbetsdagar och jobbat mot hela arbetsdagar.

Linda .
18.05.2019 kl. 21:15

En kväll i Maj

I tisdags hade jag en olidligt lång dag. Åkte hemifrån 05:30 och var hemma igen 19:45. Var helt slut efter en så lång arbetsdag, men en av de bästa sakerna som får mig att varva ner är en promenad med hundarna i den sena kvällssolen. Så efter att jag ätit drog jag på mig bättre kläder och så gick vi iväg. Det är så rofullt och tillfredsställande att se hundarna springa omkring på åkern utan gränser. De springer runt i alla håll, njuter av friheten, men håller sig ändå på bra avstånd (förutom när de ser harar, hjortar, fåglar och dylikt). Jag njuter av solen och känner hur axlarna sänker sig. Såg två hjortar, två älgar på vägen och njöt så mycket att vi tog en längre väg hem. Somnade väldigt lätt den kvällen om vi säger så. 

Linda .
16.05.2019 kl. 17:30

Beach party, blommor och festligheter

Förra helgen var det festligheter hela tiden. På fredagen fyllde min svärmor 60, så det firade vi dagen efter på lördagen. Hon hade bjudit in hela släkten och sina bästa vänner på beach party med Hawaii tema. Det var bordsvis med god mat, Hawaii musik i bakgrunden och roliga människor vi fick umgås med i lördags. Fick även morsdagsrosor av flickorna, blir lika rörd och överraskad varje år. Ljusröda fina rosor som nu står i vardagsrummet hemma.

På söndag var det sedan morsdag, alla fina mammors dag. Hade köpt en stor bukett blommor, så med present och hundar i släptåg gick vi över till mamma på eftermiddagen. Det var nämligen dags för morsdagslunch. Igen fick vi massor av god mat, och morsdagstårta förstås. 

Dagen efter det, på måndag alltså, fyllde min mamma år, och det utdelades presenter och åts tårta igen! Nu har vi festat så det räcker ett tag, hehe. Men alltid roligt med födelsedagar & fester, plus bra ursäkt att äta massa god mat.

Linda .
16.05.2019 kl. 10:30

Körsbärsträden i blom

I år har jag inte hunnit till någon park med körsbärsträd, och nära oss blommar inga körsbärs träd ännu? Eller? Har sett ett enda blommande träd i Esbo men annars nada? Eller har jag missat något? Men eftersom körsbärsblommor är bland det finaste jag vet, tänkte jag pryda bloggen med lite gamla bilder från så långt tillbaka som 2015. Från Kasberget i Helsingfors.

Linda .
15.05.2019 kl. 07:30

Tecken på sommar

 

Ett säkert tecken på sommar? Hästar ute på betesmarken. Igår var min första ridlektion på tre veckor! Har haft en massa med hundarna och så kom Valborg i vägen, men nu är jag igång igen. Har dock bara en gång kvar på mitt 10-gångers kort och är inte helt hundra på om jag kommer fortsätta. Kanske tar en paus över sommaren? Vet inte. Så hade jag tänkt i alla fall, men så hade jag en så lyckad lektion igår så nu är jag inte säker längre. 

Linda .
09.05.2019 kl. 09:15

Andra fredagen den här veckan

En bekant till mig skrev på Facebook om den ovanliga veckan vi har just nu. En vecka där dagarna går i ordningen måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag, söndag. Det lät så bra, för exakt så är det ju den här veckan med en extra ledig dag i mitten. Härligt!

Kan dock inte säga att vädret är lika skönt. Från +20 grader i april, vilket med tanke på årstid ju ändå var exceptionellt, till +5 grader nu i maj. Minns ni hur maj var ifjol? Det var ju stekhett och vi fick en extra sommarmånad. Trodde vi hade fått ännu en till sommarmånad av april i år, men just nu är det typiskt Valborgsväder där ute med regn och kyla.

Valborgsafton tillbringade vi ju hemma, då vi båda hade jobbat och vi var hemma först efter kl.20. Vi lagade mat, kollade på våra favoritprogram på teven, och åt munkar och drack mjöd som min mamma hade lagat. På själva Valborg åkte vi till Janis mamma i Esbo på traditionsenlig vappenbrunch. Vi åt ute på terassen, hundarna var med, flickorna var där och det fanns så mycket mat att vi inte fick plats runt bordet utan fick ha matbordet som buffée istället. Så det var som ni hör, en succée. Serpentiner, ballonger, massor av mat och gott sällskap - precis som Valborg bör vara.

Linda .
02.05.2019 kl. 12:12

Bästa som finns just nu

Vappen överraskar mig varje år. Varje år. Jag är aldrig förberedd, har aldrig planerat något i förväg eller så. Först i förmiddags när jag fick meddelande om att det skulel serveras mjöd och munkar i köket i kontoret förstod jag att det var vappen. Snabbt som attan skyndade jag mig till mamma, och precis i rätt tid, för där fick jag varma, färska munkar och mjöd. Nam, det bästa som finns just nu är mammas hemlagade munkar och mjöd! Såatteh, glada vappen!

Linda .
30.04.2019 kl. 15:45

Påskloppis

Innan vi hoppar vidare från påsk till vappen tänkte jag bara snabbt visa vad jag hittade för påskdekorationer på loppisen några veckor sen. Gick igenom 2-3 loppisar i Ekenäs och här är min skörd. Som bonus hittade jag några kattleksaker till min systers katt, några plastdjur till min samling och en vas jag och mamma kollat in under ett tidigare besök. Allt i bilderna under fick jag för 4,50€. Inte illa. Kaninerna tänkte jag måla om men hann inte med det, kanske nästa påsk?

 

Linda .
30.04.2019 kl. 11:58

Söndagsmat

Att laga mat fungerar ibland som en slags terapi för mig. Jani står oftast för matlagningen hos oss, som tur, men ibland får jag iver. Älskar att planera, handla, lägga fram alla varor och se en maträtt växa fram. Oftast planerar jag in någon matlagning till veckosluten när det finns tid att stå i köket och njuta av själva matlagningen. Hatar att laga vardagsmat någon kväll efter jobbet i all hast när man är hungrig som en varg. Speciellt om man inte planerat eller handlat på förhand. Men i söndags var en sådan dag där det fanns både tid och iver, så jag grävde fram det här receptet på Indisk daal som vi båda blev så förtjusta i senast. Och Jani bakade färskt bröd att äta till. Blev så gott!

Linda .
30.04.2019 kl. 08:30

Hej här är jag

Alltså mitt löfte om att ta mera selfies 2019 visade sig vara mycket svårare än jag någonsin kunde tro? Är lite ledsen över det. För jag vet att det grundar sig någonstans i att inte vara nöjd med hur man ser ut. Har inte kraven på utseende ändrat fastän man fyllt trettio? Vem vet. Gillar ju att skrota runt hemma utan smink i rufsigt hår och mjuka kläder, men att inte gilla vad man ser i spegeln är något helt annat.

Den här selfien tvingade jag mig själv knäppa av. För att vara lite snällare mot mig själv tillät jag ändå att jag lade till ett filter och gjorde ett kollage, hehe. Babysteps. Det här är jag, i ovan nämnda hemmakläder, utan smink (bara spår av gårdagens mascara under ögonen), rufsigt hår, otrimmade ögonbryn. Några rynkor vid ögonen och i pannan, små utslag här och där och torr hy. Men inget farligt med det. Jag ser ju ut som mig själv.

Gu vad långt jag fått förresten, verkligen tid att gå till frissan!

Linda .
29.04.2019 kl. 17:50

Måndagmorgon, drömmar och distansjobb (igen)

Glad måndag! Utan att tråka ut er med detaljer om hundarnas fortplantning ska jag bara kort och gott säga att vi är i den högst ovälkomna situationen där vi har en okastrerad hane och en osteriliserad tik hemma hos oss just nu. Teslas första löptid överraskade oss totalt. Hon är dessutom så liten ännu att vi inte kan lämna henne ensam hemma. Så vad gör vi för att undvika en oplanerad valpkull? Jo, vi är hemma hela tiden. Heeela tiden. (Bentley kommer nämligen inte kastreras, och tikar kan steriliseras först ca tre månader efter löptiden sa veterinären). Det är ett OÄNDLIGT pussel av distansjobb, semesterdagar, hundvakter och lediga dagar för att få allt att gå ihop och för att hela tiden ha någon som övervakar hundarna. Jag är så slutkörd över det här och stressar så pass mycket att jag inatt drömde att vi missat något och att Tesla nu var dräktig och att jag blev osams med både min mamma och min pappa över detta (hatar att drömma att jag är osams med någon för vaknar alltid med en klump i magen då). 

Så här sitter jag hemma vid matbordet och jobbar hemifrån igen en gång. Inte för att jag helt hatar det, men undrar hur länge de kommer vara förståeliga och flexibla på jobbet?

(Gammal bild, därav fel tid på klockan)

 

P.S. Drömde också den härliga drömmen att jag gick på Elsa Billgrens loppis och var den andra i tur att få gå in, och kunde således haffa någon väldigt Elsalik glasskål som tydligen alla ville ha. Var så glad över det, höll skålen tätt intill och log som aldrig förr. Vilken mysig dröm. Är inte alls ovanligt att jag drömmer 2-5 drömmar per natt. 

Linda .
29.04.2019 kl. 10:10

Påsk, långledigt och några bilder

 

Påsken som gick var lång och magisk. Många lediga dagar och tid att tillbringa med hela familjen. Påskliljor i soliga brantar, en diger påskmiddag, årets första besök till sommarstugan, påskpyssel, chokladägg, film, soffhäng, mys, första gröna blanden på spirean, trädgårdslandet är förberett, varma dagar, goda bebisnyeter från flere håll, invigning av grillsisängen och att helt enkelt komma ner i varv och inte ha bråttom eller stressa.

Linda .
27.04.2019 kl. 13:00