Årsöversikt 2013

För första gången tänkte jag förutom en tillbakablick på 2013 i listform även bjuda på en kort årsöversikt. För mig själv. Så jag lättare kan lägga hela året i ett nötskal. Vi ger det ett försök.

Januari
Välkomnade det nya året på en sandstrand i Ao Nang med kollegerna. Vi hade precis avnjutit en god julbuffé och släppte nu upp några papperslyktor. Hela himlen var full av dem och det var magiskt. Njöt verkligen av tiden i Thailand. Jag red elefant för första gången i mitt liv. Jag besökte strandbaren Pangea och tog mig över till Phi Phi öarna fö en minisemester. Klättrade upp till utkiksplatsen och blev mållös då jag tänkte vilken påverkan tsunamin hade på just den ön.

Februari
Drömde konstiga drömmar om att jag misste mina tänder. Tog en snabb visit på vackra Koh Ngai och tillbringade annars också mycket tid på stranden. Last Beach, också känd som Bamboo Bay var favoriten. Fick veta att jag skulle jobba i Turkiet under sommaren.

Mars
Flög till Kuala Lumpur på visumresa och hade 2 nätter och 3 dagar i den Malaysiska huvudstaden. Reste ensam och njöt av varje stund. Tog även en minisemester på Koh Kradan när jag kommit tillbaka till Thailand och blev förälskad i ön. Hade en härlig bungalow precis vid stranden och tog mig på äventyr genom djungeln och snorklade i det härliga vattnet. I slutet av mars var det redan dags att säga adjö vill vintersäsongen och Thailand och åka hem till Finland.

April
Hade tid hemma i finland mellan säsongerna. Reste till Turkiet men tappade mitt pass på flyget, tillbringade en helvetisk natt i ”holding area” hos flygplatspolisen och blev deporterad från landet. Deporteringen var ett tecken på en högre makt eftersom jag tack vare det kunde gå på en arbetsintervju i Finland. Jag fick nytt pass och visum och reste tillbaka till Turkiet. Den 24.4 blev jag erbjuden jobbet jag gick på intervju för. Jag tackade ja.

Maj
I början av maj började jag äntligen njuta av Turkiet, för att jag visste att jag skulle hem. Föråt mig på färska jordgubbar och vaniljglass flere gånger. Fick problem med allergin. Åkte på snabbvisit till Finland för inträdesprov.

Juni
1.6 flyttade jag hem till Finland igen och jag har inte ångrat det. Utmanade mig själv att njuta av sommaren och de små sakerna. Började det nya jobbet och trivdes från första dagen. Fick veta att jag blivit antagen till skolan och började gå på lägenhetsvisningar i jakt på drömlägenheten. Firade midsommar med familjen på stugan i mjukisbyxor och yllesockor. Hittade en fin lägenhet på Sturegatan och flyttade in redan i slutet av Juni.

Juli
Tillbringade tid på stugan och plockade blåbär. Besökte Borgbacken flere gånger och hade en kort ”summerfling”. Åkte till Grekland för att andas och en vecka senare kom jag tillbaka lugn och så otroligt solbränd. Avslutade juli med en rolig tjejkväll hemma hos mig, följt av utgång.

Augusti
Min cykel blev stulen och det var annan drama på gång samtidigt. Retirerade till landet så ofta jag kunde innan jag började skolan. Var en ivrig elev, som att börja första klass igen. Besökte ett tivoli och åt spunnet socker.

September
Gick på dejt med en gammal kompis, vilket snabbt visade sig leda till något annat. Hjälpte till att måla huset hemma i Karis och i stan festade vi ganska ofta med olika kompisar. La in en beställning på en vinterjacka, första vinterjackan jag fått köpa sedan 2009. Åkte över till Sverige i slutet av månaden och kom tillbaka med en bil.

Oktober
Vännernas månad. Hanna kom till Helsingfors, jag åkte till Åbo med Linda för att besöka Annu och jag umgick mycket med alla. Den första snön föll 18.10 och efter det kom det ingen snö alls under resten av året. Jag njöt av hösten, tog långa promenader och tog mycket foton.

November
I november hände det ingenting och ändå allting. Inget viktigt och ändå livsförändrande saker. Uppskattade människor som fanns där för mig. Fick årtiondets värsta spysjuka och spydde i en vecka, inklusive min födelsedag. Mötte Jessica på härlig frukost date på Ekbergs och bestämde oss för att göra det till en tradition. Det blev lillajulsäsong och jag fick njuta årets första glögg och pepparkakor.

December
Började månaden med ett besök till Lahti. Ida besökte mig i stan och vi åt sushi och hade en legendarisk kväll ute!  Jag gick på julmarknaden och njöt. Tog igen en frukost date med Jessica, denna gång på Fazers och jag var i himlen. Blev kär på riktigt och sade det högt. Firade jul först på jobb, sen hemma med familjen. Besökte SeaLife på årets sista dag och firade det bästa nyåret någonsin.

Linda .
03.01.2014 kl. 19:51

2013

1. Gjorde du något år 2013 som du aldrig har gjort förut?
Jag red en elefant och gick även och kollade på en Muay Thai-match för första gången i mitt liv. Och ja, så blev jag deporterad. Från Turkiet. Hoppas det var första och sista gången.

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag gör aldrig nyårslöften.

3. Fick någon du känner barn?
Nej inte detta år heller.

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej.

5. Vilka länder besökte du?
Thailand, Malaysia, Hong Kong, Turkiet, Sverige.

6. Är det något du saknade 2013 som du vill ha 2014?
2013 var ett år med en god blandning av allting, finns inget speciellt jag saknade. Önskar mig kanske mer stabilitet för 2014.

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
1.6.2013 då jag flyttade tillbaka till Finland, och 1.9.2013 då jag gick på min första dejt med Jani <3

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag vågade resa så mycket på egenhand i Thailand och Malaysien, fick så otroligt mycket ut av det. Lärde mig så mycket. Flytten till Finland var ett annat bra beslut. Har inte ångrat det en gång. Njuter så av mitt liv just nu.

9. Vilket var ditt största misstag?
Att jag litade för mycket på människor som inte förtjänade det. Vilken soppa.

10. Vilket var ditt bästa inköp?
Min bil.

11. Vad spenderade du mest pengar på?
Fest och kläder… inte bra.

12. Vad gjorde dig riktigt glad?
När jag reste runt i Thailand, när jag var ensam och stark och märkte hur bra jag klarar mig själv. Blev också riktigt glad över att flytta till en egen lägenhet i Helsingfors.

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Hade lite problem med allergin i Turkiet, hade en liten ögoninflammation och en liten försträckning i foten under hösten, och fick årtiondets värsta spysjuka i november. Spydde i en vecka. Förlorade även rösten en hel vecka och fick sjukledigt pga. det.

14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2013?
Cheek – Timantit on ikuisia, Avicii – I could be the one, Juha Tapio – TSNEH, Icona Pop - Girlfriend

15. Mådde du bättre eller sämre under 2013 än vad du gjort tidigare år?
Mådde mycket bättre, speciellt efter beslutet att flytta hem till Finland.

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Önskar att jag fördelat tiden bättre så den hade räckt till både jobb och skola.

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Hade definitivt kunnat lägga mycket mindre tid på att stressa. Så onödigt.

18. Hur var din julafton?
Sov över hos Jani, vaknade i lugn och ro. Jobbade kl.11-19 och fick julmat, glögg, och pepparkakor på jobbet. Körde hem till Karis genast efter jobb och kunde sätta mig ner och öppna julklappar och dricka glögg redan kl.20. Sedan var det en lugn kväll hemma med julkänslan på topp. För första gången sedan 2009 behövde jag inte sakna familjen, det var en av de bästa julklapparna. Den allra bästa var nog ändå det här.

19. Blev du kär?
Jag hade hoppats att jag skulle ha kunnat svara nej på denna fråga i år, men än en gång måste jag svara ja. Ja, ja, ja. Jag är hopplös.

20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Grand Designs, Amanda de Cadenet’s pratshow och Criminal Minds.

21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nej, hata är ett väldigt starkt ord.

22. Vilken var den bästa boken du läst under året?
Kommer inte ihåg namnet på den nu och de enda jag minns namnen på är de tre ”50 shades of Grey”-böckerna jag läste i Thailand.

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Lorde

24. Önskade du dig något som du fick?
Fick mycket tid hemma, fick njuta av sommaren och hösten, fick nya vänner.

25. Önskade du dig något som du inte fick?
Jag önskade mig en härlig studietid i den härliga nya skolan, men besvikelserna följde varandra och jag var tvungen att inse att jag inte klarar av allt jag vill.

26. Vilken var årets bästa film?
”2 guns” och ”Hunger Games 2”.

27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Satte hemma på soffan i Karis och led av spysjuka. En dyster dag.

28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
De nya arbetskollegerna, Asko, Teemu.

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Mycket avslappnat. Jag har inte försökt tvinga på mig någon speciell stil, utan accepterat min egen stil. Jag trivs bäst i bekväma kläder.

30. Vad fick dig att må bra?
Äventyren jag upplevde i början av året och kärleken jag fann i slutet av året.

31. Vilken kändis var du mest sugen på?
Lika svårt som ifjol. 2011 var det så lätt att svara Ryan Gosling, men i år har det inte riktigt poppat upp någon het kändis.

32. Vem saknade du?
Mina vänner.

33. Vilken var din bästa månad?
Januari, Februari, September, November, December.

34. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Jag hade inte behövt belasta mig själv så mycket på en gång. Hade kunnat behandla vissa människor bättre.

35. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Jag ska försöka fördela min tid bättre. Jag kommer troligtvis att flytta och mitt liv kommer nog att ändra rätt mycket på grund av det. Vi får hoppas att det ändras mot det bättre.  Allting är inte så självklart.

 

Tidigare år;

2012

2011

2010

Linda .
02.01.2014 kl. 11:32

Nyårsafton

Nyårsklänningen är på och den har fått beröm, vi har tagit en kort powernap, vi har kollat på film, druckit god cider och lagat den mest fantastiska pizzan någonsin (okej, okej, jani gjorde största delen av tillagningen, jag är som känt usel på matlagning). Det börjar höras och ses allt mer fyrverkerier utanför fönstret och vi funderar på kvällens planer. Njuter som bara den, har verkligen sett framemot den här kvällen och hittills har den levererat. Vi hörs nästa år!

Linda .
31.12.2013 kl. 22:05

Trettionde december

Idag har jag vaknat tidigt, åkt till Jumbo, inhandlat skumvin och ett nytt läppstift, ringt och gratulerat pappa på födelsedagen, tillrätt godheter för imorgonkväll, lagt fram den fina nyårsklänningen och så jobbat 8 timmar. Jag tycker det är en helt okej dag.

Linda .
30.12.2013 kl. 22:58

Söndagseftermiddagen

Igår var det sista dagen av min fem dagars ledighet. Jag är ganska dålig på att vara ledig, för jag känner mig lite skyldig, och blir hemskt lätt uttråkad när jag inte gör något. Så min dag var mer än räddad då jag och Jessica bestämde en spontan-träff hos henne. Hennes man är på besök från Grekland så det var roligt att se honom också. Hämtade upp det söta paret och så åkte vi genast till Prisma för att storhandla inför nyår. Det blev även en snabb sväng via Alepa och Citymarket innan vi hade hittat allt vi skulle ha.
Därefter körde vi hem igen och Jessica lagade så otroligt goda tonfiskpastejer medan vi pratade och medan jag njöt av hennes underbara soffa. Tonfiskpastejer, gott sällskap, glögg och choklad. Perfekt söndagseftermiddag!

Linda .
30.12.2013 kl. 18:24

Idag

Sitter och planerar nyåret. Oklart ännu vad vi ska hitta på. Mat hemma och så ut på stan och titta på raketer vid midnatt kanske? Får se. Sällskapet är i alla fall klart, outfiten likaså. Skumppan ska i ännu inhandlas, men annars börjar en lugn & skön nyårsafton ta form på Sturegatan.

Trots träningsvärk tog jag mig ut på en kort, snabb länk idag. Det regnade lite, men det gjorde ingenting. Skönt var det. Det är inte mycket man kan göra åt vädret heller. Känns som om det regnar konstant just nu.

Linda .
28.12.2013 kl. 18:31

Jul & Nyår

Första vardagen efter julhelgen. Det regnar och är grått och jag håller på att städa och reda upp här hemma i barndomshemmet.

Julen var skön, med mycket avkoppling, massa gott och ännu mer julmat. Skönt att bara vara hemma, inte göra så mycket. Fast ändå lika skönt att det är över igen för i år. Fick vara med familjen, och fick många fina julklappar. Den finaste, för mig, måste nog ända vara orden. "Mä rakastan sua". Tre ord, och min julafton var räddad.

Idag ska jag åka hem till stan igen, för att fortsätta koppla av och för att så småningom göra i ordning för nyåret. Mitt första nyår i Helsingfors, och jag känner mig lite lost. Känner inte till traditionerna och vet inte riktigt vad man "ska" göra. Vad brukar man göra i Helsingfors på nyårsafton? Tips?

Linda .
27.12.2013 kl. 12:34

Julafton på jobbet

Den här dagen har så höga förväntningar på sig, att det kan ju inte annat än misslyckas eller hur? Då jag körde till jobbet imorse kunde jag inte se en skillnad från vilken annan dag på året som helst. Fast det kanske bara var jag som kände så, i regnet, i trafiken, på väg till jobbet.

Julafton på jobbet har gått lugnt och rätt långsamt. Vi är överbemannade så det är lite tråkigt, men i alla fall hade arbetsgivaren köpt in en massa julmat åt oss som jobbar jour nu under julen. Men hur jag än åt, så var det inte samma sak som att sitta runt det stora bordet i matsalen, med familjen, och äta mammas egna julmat.

Fast jag ska inte va negativ nu. Har en och en halvtimme kvar här, och sedan kör jag hem till Karis och får njuta av fem lediga dagar.

Linda .
24.12.2013 kl. 17:20

Försöker tänka positivt

Det goda med att det inte finns snö på julen är att man kan ta en länk utan att vara rädd att slå ihjäl sig. Mvh. Träningsvärk i låren

 

Linda .
24.12.2013 kl. 12:25

Men alltså, det är ju jul imorgon

Jag satt idag och funderade vad det är som fattas. Vad är det som fattas som gör att det inte känns som jul?  Juldekorationerna fattas ja, men även något annat. Och så kom jag på det. Själva julkänslan, ni vet, fiilisen, är inte på plats. Jag fattar inte att det är jul imorgon. Jobbar kväll idag och även imorgon. Kommer säkert att kl.20 när jag slår mig ner hemma i Karis utbrista "men alltså, det var ju jul idag".

Försöker bota det med julmusik och glögg på jobbet, men det är kanske inte riktigt samma sak som att stå hemma i köket och baka pepparkaka med mamma och lyssna på samma julskiva som vi hör på varje jul. Nåväl, det får bli en lite annorlunda jul i år, och så hoppas vi på ledig jul nästa år.

Linda .
23.12.2013 kl. 17:46

Glögg & pepparkaka

Ja alltså man kunde ju ha det värre än att sitta en söndagskväll på jobbet och njuta av glögg och pepparkaka. Bara två dagar till jul! Jobbar alla dagar, även självaste julafton, men jag ska försöka njuta av julen likaväl.

Linda .
22.12.2013 kl. 19:41

Spelning och utgång imorgon

Råkade se på Instagram att några finska artister jag tycker om har gemensam spelning på Virgin Oil imorgon. Ringde snabbt till Jani och frågade om han vill följa med, och så beställde jag biljetter. Biljetterna var bara 10€ så det tycker jag inte är så farligt. Så utekväll imorgon, kul!

Linda .
20.12.2013 kl. 18:13

Livet är gött

En lång middag på Hard Rock Café igår, med efterrätt och hela köret. Och så en skön hemmakväll på det. Livet är gött.

Nu sitter jag i soffan efter en skön powerwalk och tittar på repris av en av mina favoritavsnitt av Amanda de Cadenet som pratar ärligt med inflytelserika kvinnor som Diane von Fürstenberg och Glenda Bailey. Samlar energi för första arbetsdagen efter tre lediga dagar. Nu väntar jobb fram till julafton. Men livet är fortfarande gött.

Linda .
20.12.2013 kl. 13:32

Inte så otippat

Ja alltså, min laptop gick sönder igen. Inte så otippat. Prövar på att blogga med mobilen. Är precis tillbaka från en powerwalk och känner att jag har såpass mycket energi efter det att jag kanske ska pröva mig på att laga en vegetarisk red curry-rätt. Länge sen jag åt min favorit thaimat.

Linda .
19.12.2013 kl. 14:11

Date Night

Middag och bio med Jani igår. Maten var god, filmen likaså och sällskapet det bästa. Delade på många skratt, några skämt och lite kärleksgodis.

Linda .
18.12.2013 kl. 17:16