En vecka till jul

Idag är det prick en vecka till jul. Vi har köpt julgran, tagit in den, och idag eller imorgon ska jag pynta den äntligen. Har ätit pepparkakor, bakat julstjärnor och druckit glögg. Idag snöar det dessutom så man kanske börjar tro på julen igen. Det har varit så mörkt och stressigt den senaste tiden att jag inte ens hunnit tänka på julen. Men den här veckan ska jag sakta ner lite, så jag hinner njuta av juletiden.

Linda .
idag kl. 12:20

Händelsefullt veckoslut

Äntligen ett veckoslut som kändes tillräckligt långt. Kanske för att det var mycket program? Vet inte vad det berodde på men kände mig helt nöjd igår kväll när jag tänkte på att åka på jobb idag.

På lördag åt jag frukost hos mamma, och på eftermiddagen var det dags för lillajul på stallet. Har ridit där i en månad nu, och alla är så snälla och hästarna är så duktiga. På festen var det riduppvisningar i bl.a. kadrilj och voltige. Efter att jag velat fram och tillbaks bestämde jag mig ändå för att ta Bentley med mig, för hur annars ska han lära sig? Båda stallshundarna var dock med och det blev 40 minuter av yl och gnäll tills jag inte orkade mera och packade Bentley i bilen och åkte hem. Han gnäller och ylar alltså för att han vill hälsa på precis alla, hundar och människor och hästar (fast främst hundar då). Det är väl helt ok att han gör det, men då det aldrig tar slut! Han slutar kanske 5 sekunder om man säger till, men sen börjar han igen. Såg typ inget av uppvisningarna för kunde inte ha honom inne i manegen då han förde så mycket ljud.. suck. Förutom det var det ett roligt besök till stallet. Fick denna fina bild på Bentley och Korsto, hästen som jag ridit de tre senaste veckorna.

På lördag bestämde vi oss även för att besöka julmarknaden på Mörby gård som skulle ta plats följande dag, söndag. Pappa, mamma, Jani och jag klädde oss varmt och så körde vi till Mörby. Där fick vi se kor, kaniner, hantverk och så mysiga Mörby gård för första gången.

Efter att vi frusit utomhus på Mörby gård, tog vi oss till Ekenäs för lunch allesammans. Men sedan var det redan dags att ta sig hem, för jag hade bokat en tur i hundsimhallen för mig och Bentley på eftermiddagen. Det gick ganska bra, fast det var en tid sedan Bentley simmat, så vi fick ha flytväst på honom. Men vad gör det, han njöt i alla fall. Han var lite nervös av att vara på ett nytt ställe, men när han kom igång simmade han som ett proffs. Förut har vi tagit oss ända till Helsingfors för hundsim, men nu testade vi ett nytt ställe i Lojo, och där ska vi fortsätta gå! Tänker mig 1-2 ggr i månaden, för att upprätthålla simkunskapen, men också för att det är bra motion, och Bentley gillar det. Win, win, win.

Linda .
idag kl. 09:40

2018 på Spotify

Mitt musikår har äntligen lagts i ett fint litet paket. I år fanns det alla möjliga överraskningar i min statistik, så jag tänkte gå igenom summeringen och kommentera lite här.

 

Den första låten jag lyssnade på 2018 var min go-to låt "Somedoby to love - Kacey Musgraves". Den första nya artisten jag upptäckte var tydligen någon sån här, aldrig hört tror jag? Eller det har jag ju tydligen, men har ingen minnesbild.

 

I år skulle man gissa på hur många minuter man hade lyssnat på musik allt som allt. Gissade fel.Rätt svar var 14.776 minuter.

Tror jag gissa fel för i år har jag tydligen lyssnat på 6.260 minuter mindre än ifjol. Det verkar gå ner för varje år som går. Oj! Däremot har jag lyssnat på 1190 fler låtar i år än ifjol, nämligen 2268 låtar totalt! Dubbel oj, det hade jag inte väntat.

 

Denna finska multitalangen och inspirerande kvinna var min mest lyssnade artist, nämligen SAARA. Hennes låt var ju min mest lyssnade låt 2017, så kanske inte ändå helt oförväntat? Mina mest lyssnade artister, låtar och genrer var ändå en salig mix av allting. Mina mest lyssnade artister var förutom SAARA, även David Guetta, Bebe Rexha, Jannika B och Chris Kläfford. SAARA kunde jag kanske ha gissat mig till, men skulle sedan ha gissat på Zayn, ALMA, Drake och Alex Mattson. David Guetta släppte massa ny musik så gissar att det är det som drar upp statistiken. Bebe Rexha är super och hon featade på många låtar i år vilket kan påverka. Jannika B upptäckte jag först i år så därav har jag lyssnat igenom typ alla hennes album. Chris Kläfford har jag 2-3 låtar av på mina spellistor, men de är helt underbara och ofta på repeat.

Min mest spelade låt är utan tvivel "Sound of Silence - Disturbed", sedan jag såg deras live uppträdande på youtube har jag varit fast i denna låt. Hade den även på repeat när jag ville lära mig orden till den, och den är en låt jag verkligen gillar. Men lite fusk ändå att nr.2 är en meditationslåt som jag lyssnat på EN enda gång, men då den är 1 timme lång är det klart att jag lyssnat näst flest minuter på den.... Nr.3, 4 och 5 är däremot helt rimliga.

Mina mest spelade genrer varierar ofta, då jag har klara perioder då jag endast lyssnar på rock, folk, 80-tal eller country till exempel. Min alltime rock-lista har redan över 120 låtar, så inte undra på att rock har kommit med på listan. Men fortfarande är det klart att jag gillar dansig och feelismusik. Årets genre-lista avspeglar mig ganska bra faktiskt. Och ändå är vi bara 2.872.196 lyssnare med samma musiksmak.

I år meddelade Spotify även vilken var den äldsta låt en lyssnat på. Då blev jag ganska glad att det visade sig vara denna roliga från 1964! Släppt så länge före jag föddes! Min pappa var 7 år, min mamma 4, hehe vad knäppt.

 

Nytt i år var även vilket stjärntecken ens mest lyssnade artister var av. För mig blev det sjöjungfrun, jahapp. Det var mitt musikår 2018 sammanfattat. Längst ner har jag lagt länkar till föregående musikår, om nu någon vill titta. Oklart om någon tycker listor som denna är lika fascinerande som jag.

 

2017

2016

2015

2014

Linda .
15.12.2018 kl. 11:15

Jullistan 2018

Pepparkakor eller julstjärnor? Jag gillar mammas pepparkaksdeg, Annas pepparkarko och så nygräddade julstjärnor som ännu är varma. Andra köpta pepparkakor än Annas är blä, och kalla julstjärnor kan jag knappt äta. Så eeh.. lite av båda?

Rostbiff eller julskinka? Julskinka, fast på senare år har jag mest gillat det andra på julbordet. Äter skinka varje år pga tradtion, men skulle nuförtiden klara mig utan också. 

Lax eller sill? Kan absolut inte välja. Smetanasill och gravad lax är ju båda sååå goda. Av det bästa som finns bland julmaten.

Chokladkalender eller paketkalender? Har min första paketkalender i år (om man inte räknar med barndomen, då hade mamma gjort paketkalendrar ibland) och visst är det mer spännande med paketkalender. Choklad kan man ju äta annars också varje dag ;)

Plastgran eller äkta? ÄKTA! Fast fattar idén med plastgranar i mindre lägenheter, kontor, äldreboenden, dagisar osv. Det finns helt klart fördelar med plastgran, men själv vill jag alltid ha äkta.

När vill du att första snön ska falla? Till min födelsedag i mitten av November, och så får den gärna vara kvar till mars. Men det kan man ju bara drömma om.. Viktigast är kanske snö till jul, och så snö i januari/februari/mars så man kan skida slalom.

Tror du att det blir det en snöig jul? Tror inte det tyvärr. 

När är det dags att pynta? När det känns så. Om jag har julfeeling brukar jag börja vid lillajul redan, men de åren som känslan inte infinner sig så blir det en-två veckor innan jul.

Favoritjulfilm? The Holiday och The Family Stone. Och Love Actually. Romantiska komedier är tydligen min grej.

Favoritjullåt? Så svårt att välja en. Årets jullåt får bli Sia - Snowman.

Favoritjulkalender? Pettson och findus föralltid. Så mycket barndomsminnen i denna! Dessutom är alla julkalendrar i år totalt skräp. 

När öppnar du dina julklappar? Efter maten, innan kaffet om jag minns rätt? I år kanske  vi öppnar tidigare pga småbarn som vi firar med. Egentligen spelar det ingen roll när man öppnar, är bara så van vid traditionerna.

Favoritjuldoft? Glögg, kanel, julgran.

Vad framkallar mest julstämning? Snö! Så fort det snöar vill jag lägga på julmusik och pynta hela huset. Så mysigt med jul!

Vad är viktigast med julen? Att få vara med bra personer, att äta gott, att ha en pyntad julgran, att ta det lugnt och njuta av julkänslan och att fira med vissa traditionsenliga grejer.

Godaste julmaten? Svårt, i år ser jag mest framemot mammas kålrotslåda!

Godaste julgodiset? Knäck, så länge det inte är för löst eller för hårt för då är det svårt och äta och då låter jag hellre bli. I år är julgodiset mitt ansvar, vad roligt det ska bli!

Hur firar du jul i år? Jani, Bentley och jag ska fira hos min bror med familj, med mamma och pappa. På juldagen kommer min syster med barnen till mamma, så firar med familjen och massa god mat i flere omgångar. Åker eventuellt till Janis mamma på julannandag, får se.

 

 

Min mamma och jag brukar välja en temafärg varje jul som inredningen och speciellt julgranspyntet sedan går i. Själv brukar jag bestämma färg enligt feeling, dvs. om jag har jätte mycket julfeeling blir det rött, om julfeelingen inte riktigt infinner sig får det bli någon neutralare färg. Nu när jag ser på bilderna ser jag att det ofta varit varannat år rött, varannat år något annat. Hmm.

2017, inte så  mycket julfeeling. Då fick allting hemma gå i grönt och guld. (Mycket vitt på bilden för så har vi det hemma året om). Kände mig lättad när jag fattade att man visst kan ha en grön jul, och inte måste ha det röda jämt.

2016 och massor av julfeeling. Rött, rött, rött och massor av dekorationer i hela huset. Så här känner jag mig i år igen, så kan ta inspiration härifrån!

2015 och inte så mycket julfeeling och dålig kvalitet på mobilkameran. Kompenserade för snöfri jul med att ha vit jul hemma istället. Julgranen var speciellt fin i endast vita dekorationer. 

 

Linda .
11.12.2018 kl. 19:45

Måndagig fredag

Vilken måndagig fredag va? Här sitter jag på ett nästan tomt kontor. De flesta jobbar på distans idag då det bara blev en arbetsdag mellan självständighetsdagen och veckoslutet. Själv ville jag vara på plats idag. Har två möten där jag vill vara på plats. Ändå känns det så som måndag. Sitter här och tänker på tisdagens möten som om det vore imorgon och är utvilad och färdig att ta tag i veckans abretsuppgifter. Men ännu ska jag få ett veckoslut att bara vara. Skönt så.

Åt precis lunch ensam på nepalesiska restaurangen på bottenvåningen av vår kontorsbyggnad. Satt under ett takfönster, åt shahi paneer och läste bloggar. Skönt med en stund för sig själv mitt på dagen. 

Igår på Finlands 101:a självständighetsdag firade vi min systerson som snart fyller 11 år. Det blev en hel eftermiddag i huvudstadsregionen, först hos svärmor i Esbo och sen hos syster i Helsingfors.

 

P.S. Snön har regnat bort, likaså min jul-feeling...

 

Linda .
07.12.2018 kl. 13:03

Jul i Köpenhamn

Senast vi var i Köpenhamn var det öppning av alla möjliga julmarknader, julshower, julgator och Tivolis jul. Det var jul, jul, jul i hela stan. Vi gick igenom en massa julmarknader, drack glögg (som smakade illa) och lyssnade på orkestrar som spelade julsånger. Och så såg vi julgubben och en tomte. Här är några juliga bilder från Köpenhamn.

Linda .
02.12.2018 kl. 09:15

Årets julkalender och lucka nummer ett

Hittils har jag alltid haft en choklad kalender och inget annat. Men nu när det finns tusen olika alternativ att få blev jag ändå sugen på något annat. Så i år testar jag en kosmetikkalender. Tycker det ska bli spännande att se vad man får, det är ju inte lika förutsägbart som med en chokladkalender. Kalendern är i alla fall jättefin i sig självt. Hade först tänkt testa Lumenes kalender men kände mig inte jätte pepp på att sätta 80€ på en julkalender. 

Ändå roligt att det finns så många olika alternativ nuförtiden. Lakritskalender, kalender med salmiak, kalender med fruktgodis, kosmetikkalender, vinkalender, skumppakalender, ölkalender, verktygskalender osv. Jani har en, nej två, traditionella chokladjulkalendrar (lär bli avundsjuk på honom någon dag när han får choklad hela tiden) och Bentley har en hundjulkalender med små hundgodisar varje dag.

I år får det iaf bli denna för mig, nästa år kanske jag testar något helt annat? Är lite sugen på att göra egna kalendrar nästa år, dvs välja något smått åt Jani och Bentley varje dag, men vem ska välja alla mina grejer? Vill ju inte veta vad jag får samtidigt som jag själv vill välja roliga grejer, haha. Får reda ut det nästa år.

Här har vi innehållet av lucka nummer ett i min kosmetikkalender;

En liten kabuki-borste för puder/rouge etc.
Linda .
01.12.2018 kl. 09:00

Mitt bästa beslut på länge

 

Mitt sista inlägg för November får bli mitt bästa slut i November. Eller nej, bästa beslutet i år. Eller nej, bästa beslutet på många år. Jag har nämligen börjat rida igen! Kan ni tänka er? Det började med att jag föll pladask för en häst i en till salu -annons och var påriktigt säker över att den hästen var som gjord för mig. Men så fattade jag ju såklart att jag inte har någon möjlighet att skaffa häst just nu. Så medan jag sakta styr livet mot möjlighet för häst, gör jag det nästbästa, nämligen rider.

Jag gick först på en enskild timme för att kolla om det alls var som jag kom ihåg, om jag alls gillade det mer, och om jag alls kunde. Var jättenervös innan. Skulle jag alls komma upp på ryggen? Skulle jag ha tappat min balans och inte hållas kvar på ryggen? Men allt gick som smort, jag kom ihåg det mesta och hade en fantastisk första gång. Köpte genast ett tio gångers kort och nu har jag ännu 9 härliga ridtimmar framför mig. Rider på onsdagar och har alltså varit på två lektioner nu.

Den första lektionen fick jag som tur en väldigt chill finnhäst, vid namnet Veli-Pekka. Veikka var runt 13 år om jag minns rätt och har aldrig ridit en så högskolad finnhäst. Han var underbar och förändrade min syn på finnhästar.

Andra lektionen fick jag stallets kung, Korsto. Han är en 22 år gammal gentleman med stora bokstäver. När jag skulle laga honom klar för lektionen vill han mest bara kramas och snusa på mig. Och vilken dröm att rida! Det var som att rida på ett moln, så himla mjuka steg och rörelser. Blev kär ♥

Det här är det bästa beslutet på länge, och om jag bara har möjlighet ska jag fortsätta rida. Och i framtiden kanske det kan bli aktuellt med en egen häst. Hoppas det.

Linda .
30.11.2018 kl. 21:50

Lillajulsfest, Grotesk och stand up show

Igår firade vi lillajul med jobbet. Jag är med i arbetarskyddsnämnden på jobbet som planerar lillajulsfesten och dylika tillställningar, och jag är glad över att vi fick ihop ett så bra program. Vi hade rekordmånga deltagare i år, så roligt! Vi började med finmiddag på Grotesk där vi hade beställt en överraskningsmeny, ingen visste alltså vad som komma skulle. Vi skålade i skumppa, hade korta tal, presenterade oss själva för de nyaste arbetstagarna och så åt vi gott. Till förrätt fick vi någonslags tartar rätt och egengjord feta ost med valnötter. Mums! Huvudrätten bestod av en perfekt stekt biff med allt som hörde till. Till efterrätten fick vi blondies, dvs. brownies men med vit choklad istället för mörk choklad (aldrig hört om det innan) med bananglass. Åt ihjäl mig nästan.

Efter middagen gick vi till Apollo Live club där vi hade biljetter till Sami Hedbergs stand up show. Skrattade så jag hade sjukt i kinderna. Hedberg är, om möjligt, ännu roligare live. Eller så var det bara stämningen som gjorde det, men vi hade en toppen kväll!

Eftersom jag är på antibiotikakur var jag körandes, så blev bara det ena glaset skumppa för mig, och var hemma redan vid midnatt. Ibland kan man festa lugnt också.

Linda .
30.11.2018 kl. 21:30

De kallar det "Winter wonderland"

 

I detta vintriga landskap gick vi en promenad med Bentley idag. 10-15 cm snö, -4 grader och sol. Så frikkin fint vinterväder, idyllen!

 

Linda .
27.11.2018 kl. 21:00

Första gången på Åland

Trots att Åland ligger så nära hade jag aldrig besökt det innan förra veckan, då jag åkte på arbetsresa. Prick en vecka sedan flög jag till Mariehamn och pga flygtidtabeller hade jag mer än gott om tid för att ta min omkring staden. Gick från centrum till västra hamnen, genom stan till östra hamnen, tittade på Pommern, gick tillbaka in til stan och besökte alla möjliga butiker och caféer. Mariehamn var mysigt, fast hade gärna sett mer gamla hus, historiska sevärdheter och sånt? Det var ganska modernt, fast inte på ett bra sätt. Men vad vet jag, jag kanske inte var på rätt ställen? Det var bara mitt första intryck och jag ger Åland gärna flere chanser. Skulle gärna se andra delar av Åland, och gärna när det är varmare och grönare.

Ålänningarna däremot var härliga. Så välkomnande, omhändertagande och genuint snälla.

 

Linda .
27.11.2018 kl. 18:15

Julloppis

I lördags tyckte jag det var dags för loppis. Så medan Jani sov packade jag ihop sådant jag skulle ge bort till loppiset på Missionstorget och samtidigt begav jag mig ut på loppisjakt. Besökte Missionstorget, obvi, nya city loppiset i Karis och så det gamla trogna Betesda loppiset i Ekenäs, mitt bästa loppis. Det var endast där jag hittade något också, såklart. Var mest i jakt på gamla juldekorationer, tycker det är så fin känsla i dem jämfört med allt nytt. Det är klart jag gillar nya grejer också men en salig blandning blir oftast bäst. Hittade tre ljusstakar och en kakform jag vill baka en fin julkaka i. 

Den här gamla röda ljusstaken var exakt det jag var ute efter. Det att färgen har lossnat gör ingenting, utan gör den nästan lite extracharmig tycker jag. Den här ska få stå på de öppna hyllorna i köket har jag tänkt. Ljusen har jag själv lagt i. 1€ för denna, inte illa va?

 

Den träfärgade ljusstaken ska jag måla om i svart. Jani har en liknande på sitt nattygsbord som jag också målat i svart, och nu är jag så avis på den att jag vill ha en egen. Ska få stå på mitt nattygsbord sedan. Kakformen gillade jag formen på, ska försöka baka någon torrkaka i den snart. Fast hur får man kakan snyggt loss? Har oftast bakat i former med löstagbart botten. Hur funkar dessa gamla egentligen? Får ta och konsultera min mamma, heh. Pepparkakan är rekvisita. 1,50€ för dessa två.

 

Var ju egentligen ute efter gamla juldekorationer, men när jag hittade denna lite mer moderna ljusstake kunde jag inte lägga den ifrån mig. Den är i svart metall och låg undangömd på en hylla så jag tänkte först gå förbi den. Klassisk och modern på samma gång? 3€ fick jag betala för den här.

Så glad för mina småfynd. Måste kanske gå en till loppisrunda innan jul?

Linda .
26.11.2018 kl. 21:20

Vinterlandskap

I lördags bestämde vi oss för att lägga upp julbelysningen utomhus. Det är så mörkt så vi kunde gott behöva lite mer ljus. Vi ville ha något nytt i år så vi köpte en ny ljusslinga och hängde längs takkanten på framsidan av huset.

Den blev riktigt fin, om än lite sned, hehe. Men så kan det bli. I alla fall har vi gjort det tillsammans, och där stod vi ute i mörkret i flere timmar innan vi var klara. Efteråt var vi så frusna att vi lagade varm soppa och värmde oss ännu i bastun. Det passade även bra då jag är sjuk igen. Bihåleinflammation den här gången. Kommer inte ihåg när jag skulle ha varit sjuk så här ofta sist. Undrar ofta om sterss försämrar immunitetsförsvaret? Är hursomhelst sjukledig i några dagar nu.

Imorse när jag vaknade var det värsta vinterlandskapet, så det var ju tur att fick upp julbelysningen igår. Får genast så jul-feeling när det är snö, blir riktigt glad i kroppen. Så fastän jag hade tänkt spara julmusiken till december så måste jag lägga på min jul-spellista på Spotify redan idag. Det var ju trots att prefekt julväder, och det är ju trots allt bara fem dagar till december.

Linda .
26.11.2018 kl. 19:40

Julfirandet har börjat

Vi kickade igång julfirandet nu i helgen. Jani som brukar jobba lördagar hade hela helgen ledig, så vi fick passa på. På fredag blev det glöggpremiär. Jag plockade fram alla omaka par ljushållare jag hittade och tände ljus i vardagsrummet medan Jani tände eld i brasan. Några juldekorationer har redan fått komma fram också. Främst ljus och så en fin dekoration jag fick i födelsedagspresent. Bästa glöggen i min smak är det alkoholfria Marli koncentratet, och det var så gott! Dessutom blev det extralyx med pepparkakor och brie. 

Linda .
26.11.2018 kl. 17:10

Bentley 1 1/2 år

Idag fyller min bebis ett och ett halvt år. Tiden går så himla fort och folk som inte sett Bentley på länge tycker han är stor. Själv tycker jag han är liten ännu. Det var ju inte länge sen han klättrade upp i min famn varje morgon? Nuförtiden nöjer han sig med att sitta brevid. Men då ska han sitta alldeles fast i mig, och så söker han sig in under armen så man ska hålla om honom.


Bentley älskar människor och vill alltid vara nära. Han brukar komma upp i soffan och sätta sig brevid en, och sedan sakta luta mot en tills han ligger i ens famn. Eller så klättrar han upp i sängen och lägger sig på en. En liten bebis är han. Mest gillar han folk han känner, och speciellt barn, men han blir snabbt kompis med alla. Han här typisk Berner sennen och vill helst stå mellan benen på folk, vilket kan vara lite pinsamt med nya människor man träffar. Men det betyder bara att han gillar en.

Han säger även till här hemma och vi inte ger tillräckligt med uppmärksamhet. Då börjar han först gnälla lite, och så gör han det hårdare och hårdare om man fortfarande inte uppmärksammar honom. Lite bortskämd är han kanske? Okej ganska mycket, jag erkänner.På den här bilden är vi på vårt första (och kanske sista? hehe) utställning. Det var bara en match show som vi deltog i för att öva, men hade inte övat så mycket på förhand. Domaren sa att Bentley bara var en bebis ännu, och när hon skulle kolla hans tänder la han ner sig och rullade på tygg för att hon skulle klappa honom på magen. Alla skrattade , även jag fast det kanske inte var precis så jag hade hoppats det skulle gå.

Bentley älskar att vara utomhus och skulle nog vara ute dygnet runt om han fick bestämma. Vi går längs sandvägar, längs åkrar och genom skogar. Bentley gillar diken, och så dricker vatten ur ån och spurtar iväg ibland.

Bentley gillar att simma, både i hundsimhallen och i sjöar/åar, och han är numera även van vid att duscha. Han står alltid snällt och väntar när man duschar honom. Även kloklippningen är smärtfri nu när vi skaffat ordentlig kloklippare, den gamla gick det inte alls med.

Benrley har varit ganska frisk, bortsett från två öroninflammationer av vilken ena pågår just nu.Hyss hittar han på ibland, det värsta är att han ibland rymmer ut på vägen om vi har honom löst på framgården :( Han stannar inte fast man ropar och kommer inte tillbaka fast man kallar på honom. Hoppas det bara är tonårstrots och hormoner. Är både frustrerande och livsfarligt!

Bentley har även blivit kär. En dag rymde han ut på vägen när några bybor var ute med sina hundar. Då träffade Bentley en tik av rasen strävhårig tax och blev så kär att han ylat som en varg flera gånger efter henne. Gullisen <3

Linda .
20.11.2018 kl. 22:45