Tesla 5 månader

När Tesla kom till oss var hon 19 veckor gammal och hade varit i Finland bara två dagar. Hon är född på Kreta 01.11.2018 och om jag förstod rätt har hon inte varit en gatuhund, utan valpkullen är födda hemma men var oplanerad och ovälkommen. Hon blev övergiven med sin bror i en plastpåse på föreningens gård :'( Så sorgligt! Trots det adopterade vi henne inte för att vi tyckte synd om henne. Vi hade redan innan henne tänkt på en till hund, och just hon råkade passa så bra in hos oss. (För er som är oroliga för hennes bror så är han också i Finland, och blev adopterad innan henne till Vichtis. Om jag förstod rätt hade de rest tillsammans till Finland så de har haft tröst av varandra under resan.)

Föreningen vi adopterade henne genom sa att det är emot religionen att kastrera/sterilisera djur på Kreta, och eftersom man inte har hundarna fast så springer de löst och kan fortplanta sig bäst dom vill. Så synd för dessa små underabara valpar som föds titt som tätt. Vi fick höra riktiga horror stories om hur djur misshandlas där. Som tur verkar detta inte ha haft någon påverkan på Tesla. Hon är modig, nyfiken och självsäker. Hon vill vara med överallt och snusa, hon försöker vara boss och hon är inte rädd för mycket. 

Men skolad är hon ju inte, så vi får börja från början med mycket tålamod helt enkelt. Hur man går i koppel, sitta, vänta, ligg, kom och allt det där. Hon är nästan rumsren, några gånger har hon kissat inne, men hon är redan duktig på att gå och stå bakom dörren när hon vill ut. Vilket är stup i kvarten då hon är så liten. Hade verkligen glömt bort hur det är att ha valp hemma :D Har läst gamla blogginlägg från när Bentley var lika gammal för att se hur han utvecklades.

Just nu är vi inne på dag 4 hos oss, och det går bättre för varje dag. Första dagen var det lite kaos då hundarna skällde på varandra, Tesla var rädd för Bentley och Bentley var avundsjuk. Andra dagen när jag försökte gå på promenad med dom båda slutade det i tårar och jag var helt färdig att skicka hem henne minst fem gånger, haha. Mest för att jag hade sjukt dåligt samvete för Bentley i början, men igår morse när Bentley tittade på mig när han och Tesla låg brevid varandra lugnades mitt dåliga samvete för ni borde ha sett hur lycklig Bentley såg ut! Han såg genuint så glad ut, som om han tackade för att han fått en kompis att leka med. Den stunden visste jag att det skulle gå bra och att Tesla skulle få bli kvar hos oss.

Linda .
20.03.2019 kl. 12:50

Hemma hos oss: vår bokhylla

Vår bokhylla är den sak i vårt hem som för överlägset mest beröm, den och den blågrå tapeten är top 2. Tänkte visa vad som bor i vår bokhylla/vitrin/skåp. Bokhyllan är köpt på Ikea 2014 när jag flyttade in och jag har skruvat ihop 99% själv. Serien är Ikeas bästsäljande Liatorp och består av tre delar. När jag köpte bokhyllan tänkte jag lägga till skåpbelysning upptill, men det blev aldrig av. Kanske detta är året jag får till det? Kanske inte. 

Gillar det krispiga vita fägen, och att dörrarna är halvt vitrin, halvt täckta. Då kan man visa fram fina saker upptill, och gömma undan saker nertill.

Om vi börjar från vänster och uppifrån har vi högst upp ett kakfat i mässing, och glas vi fått av Janis fammo. Nedanom står böcker. Har inte färgkordinerat egentligen men det kanske blir lite så ändå. Här står barnböcker, ungdomsböcker, fina böcker, favoritböcker och en kristallskål vi fått av Janis fammo. En hylla ner står Janis corsage från bröllopet brevid en vit alabastervas från Egypten och en trave böcker. Nedanför står en grön vas i roligt mönster och en gammal trälåda från Hangös margarinfabrik.

Tredje hyllan nerifrån bär några lådor med bl.a. minnen från bröllopet och olika bilder, och så ett runt vitt ljus på en hög tidningar. Under det står ordböcker, gamla skolböcker och fotoböcker som Janis syster pysslar varje år. Nedersta hyllan har en korg som innehåller delar till bokhyllan, extra lister etc. Brevid står fotoböcker och foton i ramar vi inte har uppe för tillfället.

Högst upp i mittersta skåpet har vi tre dricksglas med fågelmotiv. Jag kommer ihåg dessa glas från barndomen så när jag fick reda på att mamma tänkte återvinna dessa i samband med flytten 2014 så var jag snabb att rädda dem. Det har funnits fyra stycken men ett måste ha gått sönder tyvärr. Om ni har likadana köper jag gärna, så hojta till isåfall! Fick nyligen veta att mamma fått dessa i 30-års present så det är extra betydelsefulla. I de vita lådorna står cd skivor med foton och back-ups. Nedanom står min fina Hangö kex plåtburk som jag köpt på loppis/marknad i Hangö en sommar, och så den här fina Hangö lakritsburken jag fått av min fafa. En hylla ner står gamla skolböcker och faktaböcker. Nedanför står reseböcker, reseguider, en vit alabasterskål från Egypten och bakom den en tavla över Rovinj som jag bodde i när jag jobbade i Kroatien. Sjöstjärnan är en souvenir från Kos.

Tredje hyllan nerifrån bär en gammaldags fårklippningssax, en gammal handkarda och två trälådor med ljus. De två nedersta hyllorna är vårt barskåp och innehåller det vanliga som viner, cava, prosecco.

Högst upp i skåpet till höger har vi ljushållare i glas och en vit låda med gamla minnen. Nedanom står fina vaser, en blågrå från Danmark, två vita från Stockmann, en Iittala som jag fått i present länge sen och brevid den ska stå min aalto vas jag fått till 30-års present men den står för tillfället på köksbordet med en massa gula tulpaner i. En hylla ner står en rad böcker. Nedanför finns cd:n i vita lådor, värmeljus i en glasburk och så en bild på min fammo med sin häst utanför sitt barndomshem. Måste ha fått hästintresset från fammo.

Tredje hyllan nerifrån bär två fat med prylar, ett fint bokstöd från Bali, mer böcker och så fammos och fafas bröllopsfoto. Det är ett så fint gammalt foto, de ser helt olika ut men ändå är det samma fammo och fafa. Har bett mamma om att få någon liten bröllopsbild på mommo och mofa (fast vi kallade honom vaari) också, då får den stå här brevid tror jag. De två nedersta hyllorna innehåller alla små inredningsgrejer, prylar och ljus jag har och som jag byter runt om i hyllan med ibland för att få lite omväxling.

 

Det var vår bokhylla, trevligt att ni tog en titt!

Linda .
19.03.2019 kl. 08:22

Bloggen nio år och en överraskning

Igår, på bloggens nionde födelsedag, var det tyst här. Men istället hände något jättestort utanför i det riktiga livet. Vi har nämligen fått tillökning i familjen. Det är jättenytt och jättespännande och jättepirrigt att ha en valp i huset igen. Vi har länge talat om en till hund, som sällskap för Bentley. Jani har inte kanske sett ett behov till en annan hund, men när Janis chef som räddar gatuhundar från Kreta, i fredags sa att han hade en passlig hund till oss så började saker hända. I söndags var vi och tittade på henne, och plötsligt var hon på väg hem med oss. Det gick fortare än jag hade tänkt och kanske än vad jag är bekväm med, men ångrar ingenting. 

Vår lilla flicka är alltså en gatuhund från Kreta, fem månader gammal och söt som socker. Så himla gosig är hon! Hon klättrar upp i famnen, ska jämnt vara brevid en och verkar söka närhet och trygghet. Hon är en rackare på att busa med Bentley med sedan somnar hon fem minuter senare. Hade redan glömt hur det var med en valp i huset som behöver mycket sömn.

Eftersom hon kom till oss väldigt plötsligt har vi idag varit och handlat nödvändiga saker som leksaker, borstar och halsband. Plus det viktigaste, en vinterjacka. Hon har inte riktigt haft behov för vinterpäls på Kreta direkt, så hon fryser ganska lätt. Fast inte längre, pga ny fin jacka. Sele och koppel fick vi med när vi köpte henne, tills hon växer ur dem. 

Hon väger 14,3 kg nu och uppskattas bli 30-40kg som fullvuxen. Det är svårt att säga vilka raser hon har i sig, de gissade på mastiff/grand danois när vi hämtade upp henne igår. Hon liknar verkligen båda raserna, fast tror inte hon kommer bli så stor, iaf är tassarna relativt små. Bentley hade ju stora tassar redan som liten, så man visste att han skulle bli stor. Vi får helt enkelt se.

En gatuhund från Grekland är ju något helt annat vad jag tänkt mig. Hade Nova scotia duck tolling retriever (även kallad tollare) och Golden retriever på listan t.ex. men är jätteglad över att vi kunde erbjuda ett hem åt den här lilla flickan. Säg hej till vår lilla Tesla!

Linda .
18.03.2019 kl. 13:10

Nytt loppis

Har varit så otroligt loppissugen den senaste tiden. Så förra veckan fick det bli ett nytt loppis, Lohjan Keskuskirpputori i Lojo. Det var tyvärr mer privatpersoners försäljningsstånd än vad jag burkar gilla, men en del saker hittade jag ändå. Prisklassen var i överkant tyvärr, så gjorde inga riktiga "fynd". Men några saker jag letat efter kom jag hem med. Och personalen var jättebra och snälla. Man kände sig välkommen och inte påtittad vilket var skönt.

Det jag hittade var en dunväst till stallet, börjar bli för varmt med fleece + dunjacka som jag haft hittils. Köpte även vå servetthållare från Pentik. Har letat efter servetthållare länge, och när jag hittade inte en, men två fina, på olika bord men som råkade båda vara i samma stil och från Pentik, så kunde jag inte välja utan tog båda två, hehe. Köpte även en svart lampett som jag ska lägga upp där hemma, och så plastdjur jag har planer att pyssla med, visar senare om jag får det gjort.

 

 

Linda .
14.03.2019 kl. 07:45

2 konstiga saker om mig

 

  • Svarar aldrig då okända nummer ringer. Väntar tills den som ringt ger upp, kollar numret på Fonecta caller och ringer tillbaks om det var något viktigt. 99% av gångerna vill de sälja mig något och jag vill bara slänga på luren, men är alltför väluppfostrad för att göra det. Får samvetskval. Så jag löser det med att inte svara.
  • Gillar inte att svara på meddelanden genast. Läser det på låsskärmen, fortsätter med det jag gjorde och väntar 5-15 minuter tills jag öppnar meddelandet. Oftast svarar jag inte direkt, utan måste tänka på svaret lite. 55% av gångerna glömmer jag sen svara på meddelandet alls och vaknar flere dagar senare mitt i natten med ångest när jag kommer ihåg det. Vet inte varför jag gör såhär.

Linda .
12.03.2019 kl. 14:30

Testat nytt recept på indisk daal

Fick sån lust att laga mat, testa något nytt recept eller baka i helgen så i söndags passade jag på. Åkte och handlade ingredienser och så satte vi igång. Bestämde mig för att testa detta recept, Elsas indiska daal, som hon i tur fått av sin kompis Alek. En mustig linsgryta med indiska kryddor och goda saker att toppa med.

Försökte antyda till Jani att detta recept skulle passa bra med något luftigt ljust bröd som t.ex. naan i hopp om att han skulle laga det, och det gjorde han. Älskar att han är utbildad kock och  kan bestämma sig för att laga något bara sådär. Så vi fick nygräddat naanbröd till, SÅ GOTT!

Följde receptet till punkt och pricka FÖRUTOM, att jag bytte ut vattnet mot kokosmjölk och använde krossade tomater med chilismak. Den här rätten kan man verkligen göra till sin egen med hjälp av att variera vad man toppar med. Vi valde bort rostad kokos, färsk koriander (pga Jani inte gillar) och  blandade frön. Istället valde vi creme fraiche, avokado, mango, syrad rödlök och lime. Linsgrytan är jättegod i sig själv, men de olika sidorätterna man kunde toppa med gjorde verkligen hela rätten, speciellt limen. Vi brukar inte gilla indisk mat speciellt mycket men denna var god och får bli med på listan över rätter vi gör med jämna mellanrum.

Linda .
11.03.2019 kl. 08:30

Jobba hemifrån och tulpaner i vas

När väckarklockan ringde 05:00 imorse, steg jag upp och kollade arbetskalendern. Inga möten, ingenting som kräver min närvaro på kontoret. Bestämde mig där och då för att jobba hemifrån idag. Andra dagen i rad. Onsdagar jobbar jag ju hemifrån för det mesta pga. ridlektion på kvällen, men ibland om det råkar sig så kan jag ta en distansdag här och var. Kände mig i behov av en till dag hemma, och så skönt att det går att fixa. Skrev bara in "jobbar hemifrån" i min arbetskalender så mina kolleger och min chef kan kolla var jag är, och så gick jag tillbaka och sov till 07:45 när Janis alarm väckte oss båda. 

Har städat undan allt på matbordet i köket, har en skål med vindruvor brevid mig som får agera frukost för idag och så har jag en vas med gula tulpaner framför mig. Blir så glad av tulpaner, speciellt dessa gula. De bara strålar glädje från dem! Och det kan ju behövas lite extraglädje nu när vintern är tillbaka och snön täcker marken igen. Köpte två knippen på en gång för ville fylla ut min fina vas jag fått av mamma till 30 årspresent.

Linda .
07.03.2019 kl. 10:02

Bowling, porträtt och köttbullar

Jani ligger utdäckad på soffan, Bentley sover ute på terassen och själv försöker jag åstadkomma något vettigt, utan framgång. Flickorna har varit hos oss i helgen så det blev tacos, filmkväll, fastlagsbullar, hundpromenader och bowling som program bland annat.

Idag har jag varit på promenad med Bentley, och försökt ta en vettig bild på honom som uppfödaren eventuellt skulle kunna måla ett porträtt av. Förutom det har jag ätit världens godaste köttbullar hos mamma och så har jag deltagit i väglagets årsmöte. Lugn och skön söndag alltså. Hade gärna ännu gått på loppis, men allt är stängt, eller bakat något, men har ingen ork. Tror det slutar med att jag tillbringar kvällen i soffan med mina killar och lite (mycket) lösgodis.

Linda .
03.03.2019 kl. 17:15

Om en månad

Om prick en månad åker vi till Amsterdam för ett förlängt veckoslut med Jani. Mamma har lovat vara hundvakt och jag kan inte vänta på att komma bort en kort stund. Har aldrig varit i Amsterdam och väntar att få se kanalerna, kanalbåtarna, parkerna, de gamla husen, cyklarna och alla sevärdheterna.

Vi valde ett fint hotell i ett område som heter Jordaan, eftersom det just det området lär ska vara känt för sina restauranger. Så kommer nog äta bra under resan i alla fall.

Linda .
27.02.2019 kl. 13:52

Frukost med en gammal vän

Alltså jag älskar livet! Älskar allt det man inte har en aningom att kommer hända, eller ens kan hända.

Igår när jag försökte sova men hjärtat klappade hårdare än någonsin, och när jag tog av alla tre mediciner jag har för att motkämpa det och när jag la huvudet på Jani för att försöka visa hjärnan/hjärtat vad en normal hjärtrytm är, under all denna tid hade jag ingen aning. Ingen aning om att jag nästa morgon skulle äta frukost med min bästis från många år tillbaka!

När jag närmade mig jobbet plingade det i telefonen. Ett whatsapp meddelande, hmm, måste vara min mamma tänkte jag. Men när jag tog upp telefonen och det stod Jessica på skärmen blev jag helt till mig. Hon frågade var jag var och visst jobbade jag fortfarande i Vallgård? Det visade sig att hon också var där, på samma gata till och med så vi bestämde träff. 

Fem minuter senare stod vi på gatan och kramades, och jag fick äntligen säga till henne hur ledsen jag är över hur allt ändrades och hur jag saknat henne varje dag. Tårarna vällde fram och det var så fint att ha henne där igen, framför mig, och hoppeligen i min framtid. Det bästa som har hänt idag, denna veckan, denna månad, detta år!

Här är jag och Jessica år 2012 på en partybåt på "vår ö", Lefkas i Grekland där vi bodde och jobbade.
Linda .
25.02.2019 kl. 10:10

Mobillistan

Vad har du för mobiltelefon: En iPhone 6S med fyra år på nacken. Funderar på att köpa en ny telefon, en Huawei, för är så himla oändligt jävla trött på att iPhonen stänger av sig så fort det är under +4 grader ute. Vill kunna ta bilder och ringa 112 fast det är kallt ute tack!!

Din senast nerladdade app: Lightroom, en app för fotoredigering. Fast än så länge gillar jag Picsart bättre, en fotoredigerings app jag använt i flere år.

Dina mest använda appar: Anteckningar, foton, Messenger, kamera, Facebook, Instagram (har laddat ner den igen ja), min bank-app, och så ett spel.

Hur organiserar du apparna på mobilen: De mest använda på första sidan, de appar jag använder mindre på andra sidan, appar jag nästan aldrig använder i en egen undermapp på andra sidan, och så spel på tredje sidan.

Har du begränsat skärmtiden?: Ja, iPhone har ju den bra sidan att du själv kan ställa in skärmtiden i inställningarna, och på så vis kan man åtminstone försöka minska på tiden man tillbringar på telefonen. Har ställt in vilotid mellan 22-07, då säger telefonen till att det är vilotid om man försöker öppna någon app. Vissa viktiga appar (typ 112) kan man välja att inte ingå i vilotiden förstås. Dessutom har jag begränsat apparna för sociala medier och spel till 2 timmar per dag, efter vilket telefonen säger till att man använt sin dagliga tid. 

Din bakgrundsbild på låsskärmen: Ännu igår var det den här vintriga bilden på Bentley, men så bytte jag till den här vårigare pastelliga marmor bakgrunden nedanom.

 

Din bakgrundsbild på hemskärmen: Har AAAALLLTTIIIID samma bild på låsskärmen som hemskärmen, blir störd på om det är osammanhängande, så bäst att ha samma. För pedant?

Vad har du för mobilskal just nu: Hade förut det här fina blommiga från Ideal of Sweden, men blev ganska snabbt trött på den. Var superglad när jag FICK det här turkosa skalet av min svägerska istället, också från Ideal of Sweden.

Linda .
22.02.2019 kl. 09:00

En vecka sedan, på alla ♥:s dag

På alla hjärtans dag förra veckan hade vi bokat bord på en restaurang i Esbo. Vi skulle utnyttja ett presentkort vi fått tidigare, som berättigade till smakmenyn. 40 olika rätter lovades, och vi var lite osäkra på hur vi skulle orka äta allting.

Till förrätt fick vi; Laxpastrami, tjärsill (gillade inte), havskräftstjärtar, blodpalt (gillade inte), renhjärta, älgkorv, lufttorkad griskassler, sylt av blåbär och lök, skärgårdslimpa och bröd av spelt och rödbeta, frisk sallad i äppel-fikonvinegrette, marinerade grönsaker, rostade frön och kvinosa-grönsaksbrunoise (salladen var jättegod!).

 

Huvudrätten bestod av skivad Black Angus-oxe petit tender (jättegott), övermogen stek av rådjur (stor besvikelse), mör vinge av anka (åt inte av det), enstjärnig pepparsås och drottningens sås, vikingarnas sköldpotatis, gräddig ostpotatis och ugnsgrönsaker.

 

Till efterrätt fick vi ännu njuta av chokladkaka garnerad med blåbärsmousse, plättar med jordgubbssylt, skyr-vitchokladmousse, brödost, lakritsmousse, äppelkaramellkompott, marinerade hjortron, hjortronglass, granglass och hallon-salmiaksorbet.

 

Efteråt var vi så mätta att vi knappt kunde gå. Många rätter var goda, men hela upplevelsen mötte inte helt mina förväntningar. Smakemenyer är ändå bäst, när man får smaka på det mesta.

Linda .
21.02.2019 kl. 15:15

Blåvita loppisfynd

 

De här två söta äggkopparna i omaka par hittade jag på Betesda loppiset i Ekenäs på lördag, när vi gick omkring med mamma. Ska försöka hitta några likadana till. Eller precis likadana finns det knappast, men blåvita menar jag.

Linda .
21.02.2019 kl. 12:20

Bra dag ✌︎

Idag har jag fått till en bra fiskbensfläta, varit superproduktiv på jobbet, haft minimal ångest och belönat mig själv med en bit pätkis. Vill sjunga I've got the power och dansa ut på gatan nu. Jeah.

✌︎

 

Linda .
19.02.2019 kl. 14:45

Veckoslut med migrän, konstutställning, loppis, kompisdejt, matlagning och vila.

Jag vet att jag upprepar mig själv, men vart tar tiden vägen egentligen? Veckoslutet som gick kändes kort och långt på samma gång. Har gjort en massa, ändå vilat, ändå känner jag mig lite utmattad.

På fredag fick jag migrän 5 minuter innan jag skulle åka hem, och det var den värsta migrän anfallet på länge. Trodde mitt huvud skulle explodera, mådde illa, synen låg i olika nivåer och hörseln var överkänslig. Jag klarade ändå av att köra hem, med nöd och näppe. När jag kom hem fick jag äntligen min migrän medicin efter att jag kämpat i en dryg timme, och så la jag mig i ett mörkt sovrum med Bentley brevid mig. Tack och lov finns det medicin för bara 10-15 minuter senare började det hjälpa och jag började komma tillbaka till liv. Migränen hade ändå varit så pass stark att jag kända mig yr ganska länge och huvudet kändes som om det varit med om ett krig.

Men nog om det, för det var min tur att laga mat, men pga. migrän klarade jag inte av det, utan Jani fick istället välja take away mat och det fick bli pizza sådär fredagen till ära. Gott!

På lördag väckte Bentley mig tidigt. Slöade i soffan en timme eller så med Netflix och gårdagens snacks, innan jag gjorde mig klar och åkte till mamma. Vi skulle vara kulturella och gå på konstutställning. Uppfödaren till Bentley har nämligen utställning i Lilla Galleriet i Ekenäs fram till 2.3.2019. Hon har målat akvarellporträtt av Berner sennen hundar, och självklart måste man understöda konstnärliga personer man känner. 

Vi promenerade sedan vidare förbi torget, längs gågatan och petade på allt fint i Pentik. Sen blev jag loppissugen, så vi gick till mitt bästa loppis Betesda. Det var skralt med fynd just den här gången, men två fina äggkoppar hittade jag. Så med ett litet fynd åkte vi hemåt, men svängde ännu förbi Wibox Bakery för lunch.

Lördagen var jättefin, med sol och klar himmel, så jag frågade min kompis Ida om hon ville ha hunddejt. Det ville hon, och hon kom dessutom på den briljanta idén att kombinera hunddejt med en filmkväll. Så senare på lördag anlände hon med hundarna, en massa snacks och så plockade vi fram allt gott. Popcorn, vin, chips, vattenmelon, brie, salta kex. Och nämnde jag redan vin? Vi pratade, kollade på film på Netflix och tog det lugnt. En perfekt lördagskväll!

Söndagen var lugnare. Jag var PMS:ig och sur, och försökte bota det med långpromenad med Bentley men blev bara ännu mer sur då jag inte vågade gå på byvägen pga så halt överallt. Jävla is. Kom hem, slog igen dörren och proklamerade att jag skulle sova ide tills isen hade smält. Sov inte riktigt så länge, men dryga två timmar nog, så det var ingen dålig dagssömn det heller. Vaknade lite gladare iaf.

Lagade mat och testade ett nytt recept på kyckling-kokossoppa som blev rätt bra. Den ska få komma med i vårt sortiment av rätter som vi gör med jämna mellanrum. Har en lista över maträtter på anteckningarna i min telefon som jag ofta tittar igenom på söndagar när den kommande veckans mat ska planeras. Gör livet cirka åttiofem procent lättare. Som efterrätt blev det resterna av Pätkis-mousse tårtan med brownie botten som jag gjorde förra veckan. Har gjort den många gånger förut, och den är alltid lika god.

Linda .
18.02.2019 kl. 10:30