Köpenhamn 29-31.5.2015

 

Dag 3 / Sista dagen


Vårt besök i Köpenhamn hade hittills varit så otroligt bra, så mycket bättre än förväntat. Trots att det lovats regn och åska nästan hela veckoslutet hade vi soligt för det mesta, halvmulet ibland och bara regn på nätterna. Det kallar jag tur! På söndag morgonen slutade nattens regn igen och medan Jani sov gick jag runt i kvarteren lite och kollade, fotograferade. En timme senare ungefär tog jag mig tillbaka till lägenheten och fixade fram en minst lika ambitiös frukost som dagen innan. När det var klart väckte jag Jani, kokade kaffe och så tog vi vår tid med frukosten, packade sedan ihop våra grejer och vinkade hejdå till lägenheten.

Vår sista dag i Köpenhamn hade vi inga färdiga planer. Så det fick bli ett spontanbesök till Carlsberg bryggeri som låg rätt nära oss. Så vi drack några Carlsberg på Carlsberg, beundrade de gamla byggnaderna och fick även se Carlsberg-hästarna som drog på en ölkärra som man kunde få åka i. Hovklapper på kullerstensgator ♥

Från Carlsberg hyrde vi igen cyklar, och körde till järnvägstationen där vi förvarade våra väskor medan vi tittade runt stan. Cyklade runt, gick längs Ströget, fick dålig betjäning på en restaurang och gick därifrån, shoppade dansk design på Magasin du Nord och åt slutligen en stor farvälmiddag på Hard Rock Cafe.

Slutligen lämnade vi tillbaka på våra cyklar (cykeln berättade att vi cyklat fyra timmar den dagen) och så tog vi oss till flygplatsen där vårt flyg ungefär en timme försenat tog oss tillbaka till Finland.

Vilken härlig långhelg vi hade. Verkligen. Har aldrig varit i Köpenhamn eller Danmark tidigare, och jag blev lite blixtkär i framförallt Frederiksberg. Så fint och tyst område, men ändå gångavstånd till stan. Köpenhamn var också fint överlag. Härligt med minimalt antal skyskrapor och tegelhus istället med typiska danska orangea ladugårdsliknande tak. Parker och träkantade gator. Cykelkulturen och fina cykelvägar. Härliga öppna och vänliga människor. Kunde när som helst tänka mig att ta en långhelg där igen.

Linda .
03.06.2015 kl. 20:07

Köpenhamn 29-31.5.2015

 

Dag 2

Lördagen i Köpenhamn körde vi igång med en dunderfrukost som vi handlat dagen innan. Vi gick verkligen all in med bl.a. bröd, färskost, olika pålägg, juice, avokado, granola, päron-banan yoghurt, ägg, kakao, och färska jordgubbar. Var mera som en brunch nästan, men det var bra att tanka inför dagen. Det första vi gjorde var att gå längs Frederiksberg Allé till Frederiksbergs Have, där Bycyklen (klick!) hade en av sina cykel uthyrningsställen. Kanske bästa tipset är just det, hyr en cykel! Det är inte så jätte dyrt och det var definitivt det bästa (och roligaste!) sättet att ta sig runt och se stan. Köpenhamn är ganska så utbrett, så skulle vi ha gått hela den rundan som vi nu cyklade skulle vi nog ha varit helt döda! Cyklarna på Bycyklen var dessutom elcyklar, så vi tog oss runt utan problem.

Vi hyrde cyklar både lördag och söndag, och under lördagen cyklade vi i fem och en halv timme! Bycyklen har dessutom en navigator på varje cykel där man kan lägga in adresser och sedan navigera sig fram. Hur coolt, för att inte tala om roligt!

När vi väl betalat och låst upp våra cyklar (vilket görs via navigatorn när som helst, dygnet runt) började vi med att cykla till Nyhavn. Det var ju rätt turistigt men eftersom det var min första gång i Köpenhamn låg det ändå på min to do lista. Vi cyklade vidare till Papiröen, men stannade en stund i fristaden Christiania. Hippiestaden var rätt underbar, härlig fri atmosfär och en intressant historia. Drack även värlshistoriens godaste äppelcider här, Ciderman's Ekologiska äppelcider.

Papiröen hade jag rätt låga förväntningar för, men väl inne i hallen där alla foodtrucks och stånd befann sig var det ett kul ställe att besöka. Vi valde själva Quesadillas från en foodtruck till mellanmål, och det var SÅ gott! Efter det snurrade vi ännu runt en stund, gick upp i Rundetaarn för en fin utsikt över stan, innan vi cyklade hem för att vila en stund.

På kvällen tog vi sedan nästa runda, in till Tivoli och så middag på en diner. Tyvärr hade jag nånslags ögoninflammation på gång så tog en lugn hemmakväll igen :(

Linda .
02.06.2015 kl. 20:35

Köpenhamn 29-31.5.2015

 

Dag 1

I samaband med att jag blev vald "Employee of the year" förra December, fick jag som pris en resa till ett av våra nordiska kontor. Fick välja mellan Stockholm, Köpenhamn, Oslo och Århus. Valde Köpenhamn och på fredag bar det äntligen av. Flög iväg tidigt på morgonen och hela fredagen hade jag en rad möten på vårt kontor i Köpenhamn, träffade Nordiska kolleger, fick en rundtur på kontoret och så lunchade jag med vår VP. Beslöt mig ändå för att förlänga besöket över helgen då jag aldrig varit i Köpenhamn innan, och Jani följde således med. Medan jag var på kontoret så gick han omkring på stan och så mötte vi upp vid lägenheten vi hyrt via Air Bnb.

Vi gjorde oss hemstadda, fyllde kylen med massa gott från supermarketen runt hörnet och njöt av den fina lägenheten. När vi vilat en stund blev det äntligen dags för mig att också ta en titt runt stan. Så vi promenerade runt 15 min in till stan, fick se Tivoli, Rådhuspladsen, Rådhuset och alla de fina byggnaderna i centrum. Vi bodde själva i Frederiksberg, som jag genast blev kär i. Frederiksberg är en tyst liten stadsdel med massa parker och träkantade gator, men endast 15 min in till Köpenhamn centrum. 

Vi hade haft bara runt 5 timmar sömn den natten, tidig väckning och lång dag, så det blev ingen utgång utan efter en runda i stan och en god burgermiddag på The Bronx Burger Bar på Vandkunsten gick vi hem istället, och laddade för följande dag.

 

Linda .
02.06.2015 kl. 11:20

Plommonträd som blommar och solnedgångar i försommaren

Linda .
25.05.2015 kl. 22:19

Sädesärlans ungar

Idag på stugan såg vi en sädesärla flyga fram och tillbaka till en grillhandske som fanns upphängd på väggen. Mamma berättade, att sädesärlan ifjol hade lagt sina ägg i handsken och att det funnits ungar i den! Eftersom sädesärlan ihärdigt flög fram och tilbaka med små insekter och larver i näbben, blev jag så nyfiken att jag var tvungen att ta en titt i handsken när mammafågeln flög bort. Så försiktigt som jag kunde tittade jag in i handsken och där låg 7-8 ungar och sov i handsken! Tog ett snabbt foto och lämnade dem sedan ifred. Så gulliga! Vilket ställe att bygga bo på förresten!

 

Linda .
24.05.2015 kl. 21:29

På stugan en söndag

Linda .
24.05.2015 kl. 21:21

Sommar!

Linda .
24.05.2015 kl. 12:28

Dagen i bilder

Idag har jag bl.a. lagt märke till att smultronen börjat blomma. Ätit toast till frukost. Handlat. Hängt med Sally en stund. Haft sönder skärmen på min iPhone. Klappat på min brors katt, Diesel. Rensat ogräs. Ätit grillmiddag. Ätit rabarberpaj med vaniljglass till efterrätt. Krattat. Planterat en timjanplanta. Avnjutit en lördagscider i solnedgången. Varit ute i ca tio timmar. Njutit av prick varje stund.

Linda .
23.05.2015 kl. 21:53

Om längtan ♥

Om ca tio minuter är jag äntligen klar på jobbet och får åka hem. Jani kommer hem ikväll han också efter nästan en vecka (!) i Uleåborg och jag längtar så mycket till att äntligen få se honom igen. Jag har fjärilar i magen t.o.m. och det känns som om jag är lite nervös, men är väl mest bara så himla otålig att komma hem till honom. Ska pussa på honom hela kvällen tänker jag. Imorgon har vi tagit en gemensam ledig dag, så vi ska nog bara kramas, laga mat, hänga i soffan brevid varandra och catcha up på vad som hänt medan han varit borta.

Linda .
19.05.2015 kl. 22:50

En förmiddag på stugan

Imorse skulle jag göra alltmöjligt som städa huset och fixa på gården. Men när jag hämtat posten så satte jag mig i solen för att läsa tidningen, och där någonstans flöt alla "måste" och "borde" iväg. Det var så härligt somrigt att jag inte hade lust att göra något alls, förutom njuta av värmen och solen.

Så istället gick jag över till mamma och pappa för frukost och blev kvar där fram till lunch. Efter lunch var det dags att åka till sommarstugan för första gången den här säsongen. Jag hade helt glömt hur ljudet av vattnet som guppar kan ha en sån lugnande effekt. Vi lade i bryggan, lade den nya grillen på plats, monterade ihop nya trädgårdsmöbler och blev nostalgiska över gamla minnen från stugan. Mer än det hade jag inte tid för heller, för är på jobb igen. Men i år SKA jag tillbringa mera tid på stugan.

Tänk att det kan vara så här somrigt redan, då det bara 9 veckor sedan såg ut såhär:

 

Linda .
17.05.2015 kl. 15:33

Ratatas Majlista

Vad är ditt mål under maj månad? Inga specifika mål, men ska jobba lagom, vila och njuta och göra saker som gör mig glad.

Vad kommer du vara beroende av? Soliga dagar.

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad? Ett sms från mamma som undrar om jag kan skicka ett telefonnummer till henne.

 

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig? Jag sover länge, vaknar av hur ljust det är ute. Går antingen över till grannen för frukost eller äter ingen frukost alls, beroende på om jag ska jobba. Men alltså långa sega morgnar i Maj.

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare? Jag och Jani kommer att vara ifrån varandra i en VECKA! Det har vi aldrig varit förr och det är typ det hemskaste (inte ett riktigt ord) i hela världen.

Vilka låtar finns på din spellista för maj? Bl.a. Echosmith – Tell her you love her och Syd Youth – Smoke N’ Mirrors

 

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden? Regn och kyla och stress

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden? Sol och värme tack!

Smider du redan planer inför sommaren? Jaa! JAA! Har värsta sommarlängtan.

 

Bästa drycken i maj! Skumppa (alltid) och mjöd (fast bara 1. Maj)

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden? ”Mitt liv är så härligt då jag får dela det med dig ♥”. Dog lite över hur fint det var. Ni kanske gissar vem det var som sa det.

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut? ”Jag saknar dig” är alltid fint att höra tycker jag.

Linda .
16.05.2015 kl. 14:50

När körsbärsträden blommar i Helsingfors

Den här tiden ifjol lovade jag mig själv att åka till Stockholm och titta på när körsbärsträden i kungsträdgården blommar. Tyvärr glömde jag det än en gång, och det blev ingen resa västerut. Lyckligtvis är det så bra tajmat att när körsbärsträden blommat ut i Stockholm, så slår blommorna ut i Helsingfors. Så idag blev det en dagstur till den fina körsbärsträdgården i Kasberget i Helsingfors.

Jag var ju inte precis ensam där och beundrade de vackra träden, men det kan man ju förstå, så fina som de är. Ca 240 körsbärsträd i full blom, magiskt!

Linda .
15.05.2015 kl. 16:28

Dessa stunder

...är de bästa som finns.

Linda .
14.05.2015 kl. 21:04

Sommarlängtan

 

Har sån sommarlängtan redan nu. Vill helst att det blir jättevarmt och somrigt prick nu. Vill sitta på terasser, sola på stränder och bada i sjöar och hav. Så här fina stunder hade jag sommaren 2014.

 

Linda .
14.05.2015 kl. 11:18