Hearts like ours

Linda .
12.05.2015 kl. 14:49

En söndag

Blev en total på tio timmar som jag var ute och fixade i trädgården på lördag! Efter det var jag ganska slut. Det var ändå meningen att jag igår ännu skulle fixa det sista, men tyvärr var ju vädret kallt som f*n så det blev inte en lika produktiv dag. Jag passade på att gå till stallet istället, så jag hade tid att mysa med Sally lite medan Jani ännu sov. Hon är nog en av de mest sympatiska hästarna jag mött. Hon så otroligt snäll. Säger ingenting om man står och pysslar med henne, borstar henne på huvudet eller pussar henne på mulen. Står bara snällt och stilla. Som tack fick hon ett äpple och jag tror båda var nöjda med det.

Efter stallet hoppade jag i duschen, väckte Jani och så gick vi till grannen för där skulle vi få morsdagslunch, kaka och kaffe.

När vi var mätta och nöjda fick jag äntligen lite energi så vi började värma badtunnan. Planterade lite blommor, sådde gräslök och paprika, och så planterade vi löken som vi hade glömt dagen innan. Efter det följde film och grillmat tills vattnet i badtunnan nådde +38 och det var dags för bad. Vilken skön dag och fin kväll.

 
Linda .
11.05.2015 kl. 20:07

Som Maj ska vara

Äntligen Maj, äntligen ledig, äntligen sol. Har haft en supremt bra dag och känner mig utmattad och full av energi samtidigt. Så där som man känner sig då man gjort så mycket att man är trött, men samtidigt får en energikick av man varit effektiv.

Har vaknat tidigt idag och fått en massa gjort tack vare det. Har varit och köpt trädgårdsmöbler, färg och plantor med mamma och pappa. Har ätit frukost. Har tvättat och städat. Har varit och köpt frön och morsdagspresent med Jani. Har fixat ungsgrönsaker medan Jani fixade biff. Men framförallt har vi äntligen fått allting sått i grönsakslandet! Så himla härlig känsla att ha det färdigt. Nu är det upp till naturen och jag väntar så på att få se hurdan skörd vi får i år. Det blev potatis givetvis, och morötter, ärter, gräslök, och två olika sallader, men också nya rotfrukter som majrova. Man vet ju inte hur det blir om man inte prövar, så det ska vi göra i år. Förutom det har jag fått massor gjort hemma på gården idag. Älskar när man har en ledig dag helt utan planer, och bara får greja på där hemma.

Vet inte vad det varit för grader idag, men trots blåsten har det varit så soligt och fint. Som en riktig sommardag! Åh är så taggad för sommaren nu.

 

Linda .
09.05.2015 kl. 21:56

Hej Maj, vi har väntat på dig!

Linda .
05.05.2015 kl. 20:27

Tell her you love her

Idag är min enda lediga dag på tio dagar. Den har jag firat med att inte göra något alls. Jani var ledig han med så vi började med att sova länge, fast vi gick och la oss tidigt var vi båda väldigt trötta.

Har väntat så på att få ha ledigt, hinner liksom inte med något under arbetsdagarna känns det som. Så skönt att få tvätta kläder, lägga på diskmaskinen och bara pyssla på hemma. På eftermiddagen åkte vi till butiken och handlade för veckan också och då köpte vi bl.a. goda körsbärstomater. Körsbärstomaterna fick åka i en ugnsform tillsammans med en massa andra grönsaker + getost + honung och så åt vi det med lite kyckling. SÅ gott!

Vi väntar otåligt på att våren ska övergå till sommar så vi tittade på massa finska reality program om trädgårdar och husrenovering. Blir så pepp på att få fixa på gården och hemma. Medan jag fixade efterrätt var Jani ute och vände trädgårdslandet, så snart får vi sätta igång med projekt trädgård igen.

Det härliga med våren just nu är att man kan stå ute på gården och kratta till halv tio på kvällen, för att det är så varmt och ljust ute. Slutligen gav jag upp och kom in. Nu sitter Jani och tittar på TV och jag har lite egentid. Det är fortfarande så otroligt att vi verkligen BOR ihop. Och dessa stunder är nog bland de bästa, då vi är tillsammans, men ändå gör egna grejer. Ibland ropar han till och då vet jag att Finland gjort mål, och ibland kommer han och pussar på mig lite. Så skönt att ha honom nära, men ändå göra något själv.

Eftersom det här inlägget mest blev en uppräkning på vad jag gillar just nu så kan jag väl lika bra nämna att jag hittat ytterligare en bra playlist på Spotify. "Indie Chillout" heter den och varje låt är så jag. Måste speciellt tipsa om Echosmith - Tell her you love her, så himla fin.

Linda .
04.05.2015 kl. 22:20

Instagram i April

I början av April var videkissorna så fina, vid påsk fick jag de här av några påskhäxor. Jani och jag tog en fyra dagars minisemester i min gamla hemstad, Åbo.

Åbo var fint som alltid, älskar de pastellfärgade husen längs ån. Gick bara omkring och beundrade och njöt av det supervåriga vädret!

Det var varmt, +14 grader och jag satte mig på uteserveringen på Blanko och njöt av solen och vittvin. Tog en selfie på spat vi bodde på och var allmänt nöjd.

Redan helgen efter Åbo, var vi en helg i Tammerfors. Minst lika fint, men kallare, våren försvann igen kändes det som. Fick gosa med den här fina hästen en solig lördag.

Tog min första ridtur på ett halvår och var supernöjd och glad över att jag vågade och att det gick så bra. Jani bokade en spontantur till Tallinn som var fint trots dåligt väder.

Tallins kontraster är så fina och denna blåa dörr fastanade jag lite extra för. La även upp en några veckor gammal bild, den här från Runsala i Åbo. En av de finaste stunderna i April, definitivt.
Linda .
02.05.2015 kl. 13:14

Tallinn 27.-28.4

Förra söndagen kom Jani hem från jobbet och frågade om jag hade lust att åka till Tallinn nästa dag? Det ville jag ju såklart, så han bokade in oss och så åkte vi över till Estland. Det var lite kallt och väldigt molnigt, men trots dåligt väder var det skönt att komma bort lite. Vi gjorde den typiska rundan i vackra gamla stan, gick upp till utkikstället och så satt på det mysiga caféet Kehrwieder.

 

Linda .
01.05.2015 kl. 12:12

Och du fick mig att tro på mig själv, fick mig att komma ihåg.

Förra lördagen gick jag över till vår granne som har hästar. Jag brukade rida en av hennes hästar länge sen, men sedan dess har jag inte ridit aktivt. Var nu alltså bara  och gosade med de nuvarande hästarna i stallet. Efter att vi hälsat på hästarna och pratat en stund bestämde vi ändå att jag skulle gå och rida en av hästarna, Sally, följande dag. Så på söndag fick jag ta en liten ridtur med hon här fina här nedanom. Det här är Sally, ett fint, snällt och härligt sto. Det var min första ridtur på ett halvår så jag var lite nervös innan, men det gick hur bra som helst. Och som det var härligt att rida igen! Som jag saknat det! Hästar och ridning är den bästa sortens terapi! Var så oerhört nöjd, tacksam och avslappnad efter den korta ridturen.

Vi hade planerat in en ridtur idag också, men tyvärr haltade Sally lite så hon fick vila istället. Men ska definivt (försöka) börja rida lite mer aktivt från och med nu. För det är en av de bästa sakerna som finns!

Linda .
30.04.2015 kl. 21:20

Ja, bakom molnen skymtar mer än horisonten men psyket det är komplext med alla sina monster.

10 dagar utan ett inlägg. Kanske var det den här nyheten, kanske var det den här artikeln, eller kanske var det en ojämn period på den personliga fronten, men plötsligt kändes bloggandet rakt utsagt motbjudande. Ville inte logga in, ville inte skriva, inte läsa. Vet inte varifrån det kom på så starkt plötsligt.

 

Men nu, sakta, ska jag försöka komma tillbaka i min skriv-rutin.

Linda .
30.04.2015 kl. 20:20

Tammerfors, långpromenader och vin

Puh, är tillbaka på jobbet efter två nätter och tre (två) händelserika dagar i Finlands tredje största stad, Tammerfors.

Jani skulle gå på mässa fre-sö så jag passade alltså på att åka med för få komma bort lite och se något annat. Två av Janis bästa kompisar bor dessutom i Tammerfors så vi hade övernattningen lätt fixat.

 

På fredag morgon körde vi alltså upp till Tammerfors och åkte direkt hem till Janis kompisar. Vi plockade upp en av dem och så skjutsade jag dem till mässan, medan jag själv styrde till centrum för att bekanta mig med staden lite närmre. Mitt första besöksmål var muséet Työväenmuseo Werstas där de hade flera intressanta utställningar på gång, bl.a. en feminism-utställning.

 

Har besökt Tammerfors bara någon enstaka gång förut, och känner inte staden så bra, så jag blev lite häpen först av mängden människor, och framförallt av mängden hemlösa. Tyckte det var smått obehagligt att gå längs de största gatorna, så efter en liten runda begav jag mig på en lite längre promenad runt yttre delarna av stan. Gick från saluhallen till Hämeenpuisto, vidare till Näsinpuisto för en blick över Särkänniemi, Näsineula och Näsijärvi sjön, förbi Wilhelm von Nottbecks park och över Tammerkoski forsen, söderut förbi Koskipuisto parken och tillbaka till centrum.

 

Tog en lunchpaus med mozzarella-pesto bagel på Cafè Pala och märkte att jag i min iver och under den långa promenaden bokstavligen hade gått sönder mina skor! Vandrade ändå runt i stan en stund, utan mål, gick hit och dit och kände staden bli mindre ju mer jag såg av den. Tyvärr var inte vädret det bästa. Det varierade från moln, regn och snö till sol. Kallt var det också. Kan tänka mig att Tammerfors är riktigt fint på sommaren. Det var inget fel på staden nu heller, men den visade kanske inte ifrån sig sin vackraste sida.

 

Följande dag, gick vi med Janis kompisar och besökte mässan för att hälsa på Jani och för att kolla vad allt det hade där. Där gick vi omkring i nästan fyra timmar innan vi gav upp och gick tillbaka hem. På kvällen hade vi planer på att gå ut på någon bar, ta någon drink och spela lite biljard eller ta en runda bowling men i slutändan öppnade vi några flaskor rödvin och blev kvar hemma, googlade roliga videos på YouTube och åt tortillas. Lite vinbricka och vin på det och det var en perfekt kväll bara hemma.

 

När vi vaknade i morse skjutsade Jani mig till tågstationen, där jag tog följande Pendolino till Helsingfors medan han blev kvar för ännu en dag på mässan. Han kommer att hämta mig ikväll och så åker vi hem. Äntligen. Efter två helger på vift och långa arbetsdagar där emellan ska det bli så otroligt skönt att få komma hem! Det är som dom säger, borta bra men hemma bäst.

Linda .
19.04.2015 kl. 15:47

Fifty shades of me

1. Hur gammal är du? Jag är exakt 10 013 dagar gammal idag.

2. Hur gammal känner du dig? Jag känner att min ålder passar mig väldit bra just nu, 27 är liksom precis det jag borde vara just nu, och det känns bra.

3. Vad har du gjort i dag? Jag vaknade runt 9, steg upp, fumlade runt på skatteverkets hemsidor och försökte komma underfund med hur det här med fastighetsskatt fungerar. Sedan väckte jag Jani, kramades lite, och så åkte jag till H:fors på jobb där jag sitter ännu.

4. Vilken film såg du senast? "Enough" som kom på TV igår. Väldigt bra film.

5. Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför? Jag gillar faktiskt helt ärligt alla årstider. Våren, sommaren, hösten, vintern - alla är fina och är just det som gör Finland till Finland.

6. Är du besatt av någonting? Inget speciellt, eller är lite besatt av Instagram faktiskt.

7. Beskriv platsen du befinner dig på just nu? På kontoret, i en tråkig kontorsmiljö med utsikt över Elimägatan, fast jag har två av mina bästa kolleger med mig så jag har det bra trots allt.

8. Nämn tre saker som man kanske inte vet om dig? Vet inte vad man inte vet om mig? Att jag är sjukligt rädd för pantomimer, clowner och folks som försöker likna statyer? Att jag inte dricker kaffe? Att jag är yngst i familjen?

10. Vilken är din favorithögtid? Måste säga julen, för då får man vara med familjen och alla bra typer i ens liv, äta goda maträtter och se hur glada folk blir om man lyckats bra med någon julklapp.

11. Om du fick beskriva en perfekt dag, hur skulle den då vara? Det skulle vara en söndag. Jag skulle sova länge och vakna brevid Jani, skulle krypa upp i hans famn och mysa en stund. Skulle möta goda vänner för en superbrunch någonstans och prata om allt roligt. Efteråt skulle vi gå till butiken och fylla väskan med massa goda picnicgrejer och sedan åka med dessa kompisar till någon park eller någon strand och hänga med dem, skratta och bli lite salongs långt innan klockan ens slått fem på eftermiddagen. Skulle ta oss vidare hem till oss där vi skulle ordna grillfest för alla fina, och vi skulle bara äta och dricka gott, umgås, någon skulle spela gitarr och vi skulle sjunga med. Vi skulle ha ordnat med filmduk ute och vi skulle sitta i gräset invirade i filtar och titta på någon klassiker. Till slut skulle vi bada badtunna, och titta på stjärnorna och sedan skulle jag gå och lägga mig precis så jag vaknade, lycklig och brevid Jani.

12. Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu? På Koh Kradan i solnedgång, saknar det så!

13. Nämn en plats i världen du besökt som du aldrig vill återvända till? Svårt, men antingen Turkiet för att jag inte gillade det alls. Eller Gambia för att jag vet att jag aldrig skulle kunna ha det lika fint/bra där som jag hade då jag bodde där. Det var en speciell tid då, och så får det förbli, vill inte förstöra det med att åka tillbaka om det nu låter vettigt?

14. Hur vill du tillbringa din pension? Med att resa så mycket som möjligt!

15. Vad lyssnar du på just nu? Usch, på jobbet har vi på någon finsk radiokanal som just nu spelar Kolmas Nainen  - Tästä asti aikaa (som iofs är nångslags klassiker, det måste jag medge)

16. Har du någon gång brutit ett ben? Nej, det är en av mina värstä rädslor!

17. Vilka fem saker vill du inte vara utan i ditt skafferi/kyl? Kokosmjölk, ris, sweet chili sås och wokgrönsaker för de är alla ingredienser till min nöd-maträtt, dvs den maträtt jag tillreder då vi t.ex. glömt att handla och inte har något annat hemma. Ser alltid till att ha dessa ingredienser hemma.

18. Vad är du på för humör just nu? Ett väldigt bra humör skulle jag säga, slutar jobbet om en halvtimme och har två lediga dagar plus en resa till Tammerfors att se framemot.

19. Vilka länder har du besökt? De klassiska Sverige och Estland, men även Irland, Spanien, Frankrike, Italien, Slovenien, Kroatien, Bosnien Hercegovina, Bulgarien, Albanien, Grekland, Serbien, Montenegro, Cypern, Egypten, Gambia, Senegal, USA, Thailand, Malaysien, Kina och Nya Zeeland.

20. Snarkar du? Ja om jag är snuvig eller sover i någon konstig ställning. Men oftast alltså inte.

21. Vilka yrken har du provat på? Har varit reseledare, och så har jag sommarjobbat som tjänsteman i Tullen, receptionist/allt i allo på hotell, och som kundrådgivare på turismbyrå.

22. Hur går du helst klädd? Allra helst i bekväma byxor, converse med höga skaft, en skön hoodie och håret i hästsvans. Men det är precis lika kul att klä upp sig för fest.

23. Vilket stjärntecken är du född i? Skorpion.

24. Vilket är ditt favoritgodis? Choklad (tätt följt av salmiak)

25. Vad sa du senast? "Worlds best revenge" sa jag då min kollega precis visade en video hon hittat på youtube, där en kvinna hämnas en prank som hennes kille gjort till henne tidigare.

26. Vilket var ditt bästa ämne i skolan? Engelska skulle jag säga. För jag har relativt lätt för språk.

27. Vilken är din favoritaffär? Men alltså får man säga H&M?

28. Vad har du i dina fickor? Ingenting, inte ens en hårsnodd.

29. Vad köpte du senast? Har inte varit i butiken sen måndags, då jag köpte bakis-mat och chips för att både jag och Jani var en aning bakis.

30. Hur många gånger har du flyttat? Två gånger officiellt (adressändring-till-magistratet-officiellt), fast när jag var reseledare flyttade jag ju 2ggr/år minst.

31. Om du var fast ensam på en öde ö, vilka tre saker skulle du ta med? Jag fuskar och säger en helikopter (för att komma bort då jag tröttnar på ön), Jani (för att ha sällskap på ön) och ett lyxtält.

32. Är du morgon- eller kvällsmänniska? KVÄLL! Är ingen trevlig person om jag måste vakna tidigt kan jag säga.

33. Senaste filmen du såg på bio? Big Game, se den inte. Stundvis bra, men dålig och överdriven för det mesta.

34. Har du blivit sydd någon gång? Nej, har nålskräck så är glad för det.

35. Vad åt du till frukost? Ingenting.. :(

36. Hur såg ditt liv ut för tio år sedan? För tio år sen gick jag i gymnasiet, var ihop med min första pojkvän, bodde ännu hemma och visste inte vad jag ville ha ur livet.

37. Vem gjorde senast något extra speciellt för dig? Jani överraskade mig efter en lång dag på jobbet genom att värma badtunnan och ha kall skumvin färdigt då jag kom hem! Kärlek!

38. Vart lägger du din mobiltelefon när du sover? På bordet brevid sängen.

39. Vad var det sista du åt? En jättegod mandarin här på jobbet.

40. Är du blyg? Tidvis ja, beror på i vilket sällskap jag är.

41. Vad heter du i andra namn? Helena, efter min mamma

42. Har du varit med om en bilolycka? Nej

43. Vilken är den roligaste träningsformen? Jogging, så avkopplande!

44. Har du några husdjur? Nej, inte längre.

45. Vill du gifta dig? Ja absolut någongång i framtiden.

46. Var växte dina föräldrar upp? Min pappa på samma ställe där jag växte upp, och min mamma i Svartå.

47. Har du någon gång ringt polisen? Nej.

48. Har du svenskt ursprung? Finlandssvenskt.

49. Har du, eller har haft, något smeknamn? När jag var liten kallade mamma mig för Labolina, men annars nej.

50. Vilka är dina största svagheter? Självkontroll, haha!

Linda .
16.04.2015 kl. 20:32

Två dagar till Tammerfors

Förra veckoslutet tillbringade vi i Åbo, i övermorgon sticker vi till Tammerfors för två nätter! Vad är väl bättre än få resa lite i hemlandet nu på våren <3
Linda .
15.04.2015 kl. 19:49

Åbo, kompismiddag och vin

Söndagen i Åbo var regnig. Vi började med en lång, skön frukost, för som jag sa i förra inlägget var Caribias frukost definitivt bland topp 3 hotellfrukostar någonsin!

På förmiddagen var det några timmar sol, men sedan vällde regnmolnen in över stan och plötsligt ösregnade det. Tänke vilken tur jag haft dagen innan, då solen sken och det var +14 grader där jag satt på uteserveringen. Inget sånt skulle det bli nu. Istället hängde jag runt på hotellet, slöade i sängen och läste lite på en bok.

Vi hade inga egentliga planer för dagen, men på kvällen skulle vi till vår kompis Denkka på middag. Han hade lovat kocka till oss, och det såg vi framemot. Efter att jag checkat ut från hotellet, mötte jag upp Denkka, hjälpte honom handla för middagen och så hängde vi hos honom i väntan på Jani, som var tvungen att jobba några timmar. När Jani var klar, hämtade jag upp honom och så kunde vår middag börja. Denkka hade verkligen gått all in, och vi fick njuta av fyra (!) förrätter, en härlig varmrätt och så efterrätt. Utan att ljuga åt vi i fyra timmar! Däremellan tog vi någon drink, njöt av ett gott ekologiskt vin, lyssnade på musik och snackade strunt. Det blev rätt sent innan vi gick och la oss, men trots bakisen vi båda känt av idag, var det en rolig kväll bland kompisar!

Nu har vi precis kommit hem efter tre nätter och fyra fina dagar i Åbo. Det var avkopplande att komma bort lite, till en annan omgivning, och göra något annat, men det är minst lika skönt att komma hem igen.

 

Linda .
13.04.2015 kl. 20:11

Åbo, skärgård och uteserveringar

Igår sparkade vi igång semesterdag nummer två med en MASSIV frukost. Frukosten på Caribia måste vara en av topp 3 hotellfrukostarna jag någonsin ätit. Så bra urval, så mycket av allting. Tio olika slag av bröd minst, granola, alla pålägg man kan tänka sig, pannkakor, ägg, bacon, frukter, en smoothiebar, och EN FRIKKIN' CHOKLADFONTÄN! Hotellfrukostar är i allmänhet sköna, men efter den här var vi i himlen. 

Förövrigt var det en solig dag i Åbo igår. Började med att gå av den massiva frukosten med en promenad i Runsala. Det var så tyst, och med endast en handfull människor igång trots det fina vädret, fick jag stå där på en klippa helt själv och beundrade skärgården. En bit ifrån stod en man med ett gigantiskt teleskop och kollade på fåglar, men det var ingen annan där. Så tyst och fint.

Efter promenaden tog jag mig in till centrum, och fortsatte gå. Förbi gamla bekanta platser som Novia, längs ån så långt det gick och sedan över och tillbaka till Auragatan. Vädret var så varmt och fint så jag övervägde att sätta mig på någon uteservering och bara ta det lugnt en stund. Gick förbi Blanko säkert tre gånger innan jag bestämde mig att jag väl fan får ta mig en paus för mig själv när jag en gång är på semester. Så jag gick in och beställde ett glas vittvin och satte mig på uteserveringen. Uteservering i April, +14 grader och tillräckligt varmt för att sitta ute utan jacka - så himla skönt. Önskar sommaren skyndar sig, för det var sån fin sommarkänsla att sitta där i solen där det var så varmt att jag var rädd att bränna kinderna.

Tog en kort dagsvila på hotellet med lite choklad och blogg och så var det dags att hämta upp Jani på jobbet och så tog vi oss igen till spa avdelningen för att njuta några timmar.

Den här gången fick vi oss själva ut på stan för middag, trots att vi var trötta. Blev lyxpizza för mig med parmaskinka, flodkräftor, buffalomozzarella och basilika! Älskar rucola på pizza, men basilika var nästan ännu bättre, sån otroligt god smak. Tyvärr var det svinkallt och blåste rätt mycket så det, plus de fakto att vi var trötta, gjorde att vi kom snällt tillbaka till hotellet efter middagen och somnade än en gång innan midnatt, haha. Vilken vild semester vi har då, orkar inte ens festa något utan väljer mjuk hotellsäng framom barerna! Men det var minst lika skönt att få mysa på hotellet istället.

Linda .
12.04.2015 kl. 10:16

Åbo, spa och bekanta platser

Första dagen av vår minisemester i Åbo var igår. Vi startade tidigt från Karis och var framme i Åbo strax före tio. Började med att lämna av Jani i mässhallen där han skulle jobba. Själv körde jag in till centrum och gick en liten promenad, försökte komma ihåg hur det var att bo här fem år sedan. Kommer faktiskt inte ihåg så mycket från min Åbo-tid, kommer mest bara ihåg människorna. Fast vissa ställen är ju bekanta, så det var kul att gå omkring och titta vad som fanns kvar och vad det hade kommit för nya ställen. Gick längs ån, till torget där det uppträdde något bra band, vidare till saluhallen för att beundra butikerna och för att äta lunch. Fick bli MBakery, som vann "Suomen paras leipomo" programmet i år. Pasta med rökt lax och sallad, nam.

Efter lunch shoppade jag lite och så var det dags att checka in på hotellet. Vi bor på Caribia, helt enkelt för att vi var så sugna på att få gå på spa. Hotellet i sig är ganska gammalt redan (byggd på 90-talet), och utifrån är det allt annat än smickrande. Rummet är också väldigt slitet, här ser man också åldern på hotellet. Men spa avdelningen är fantastisk! Många olika pooler, bubbelpool, utepool, poolbar, stort och rymligt. 

När Jani kom, gick vi tillsammans till spa avdelningen och njöt av bubbelpoolen, och gick inte ur innan vi var skruttiga som russin. Efter badet blev det ännu en sen middag på hotellet eftersom vi var för trötta för att gå någon annanstans. Efter en lång dag var vi båda så utmattade så det blev ingen utgång utan istället föll vi raklånga i sängen och somnade innan midnatt.

 

Linda .
11.04.2015 kl. 13:43