Körsbärsträden i blom

I år har jag inte hunnit till någon park med körsbärsträd, och nära oss blommar inga körsbärs träd ännu? Eller? Har sett ett enda blommande träd i Esbo men annars nada? Eller har jag missat något? Men eftersom körsbärsblommor är bland det finaste jag vet, tänkte jag pryda bloggen med lite gamla bilder från så långt tillbaka som 2015. Från Kasberget i Helsingfors.

Linda .
15.05.2019 kl. 07:30

Tecken på sommar

 

Ett säkert tecken på sommar? Hästar ute på betesmarken. Igår var min första ridlektion på tre veckor! Har haft en massa med hundarna och så kom Valborg i vägen, men nu är jag igång igen. Har dock bara en gång kvar på mitt 10-gångers kort och är inte helt hundra på om jag kommer fortsätta. Kanske tar en paus över sommaren? Vet inte. Så hade jag tänkt i alla fall, men så hade jag en så lyckad lektion igår så nu är jag inte säker längre. 

Linda .
09.05.2019 kl. 09:15

Andra fredagen den här veckan

En bekant till mig skrev på Facebook om den ovanliga veckan vi har just nu. En vecka där dagarna går i ordningen måndag, fredag, söndag, måndag, fredag, lördag, söndag. Det lät så bra, för exakt så är det ju den här veckan med en extra ledig dag i mitten. Härligt!

Kan dock inte säga att vädret är lika skönt. Från +20 grader i april, vilket med tanke på årstid ju ändå var exceptionellt, till +5 grader nu i maj. Minns ni hur maj var ifjol? Det var ju stekhett och vi fick en extra sommarmånad. Trodde vi hade fått ännu en till sommarmånad av april i år, men just nu är det typiskt Valborgsväder där ute med regn och kyla.

Valborgsafton tillbringade vi ju hemma, då vi båda hade jobbat och vi var hemma först efter kl.20. Vi lagade mat, kollade på våra favoritprogram på teven, och åt munkar och drack mjöd som min mamma hade lagat. På själva Valborg åkte vi till Janis mamma i Esbo på traditionsenlig vappenbrunch. Vi åt ute på terassen, hundarna var med, flickorna var där och det fanns så mycket mat att vi inte fick plats runt bordet utan fick ha matbordet som buffée istället. Så det var som ni hör, en succée. Serpentiner, ballonger, massor av mat och gott sällskap - precis som Valborg bör vara.

Linda .
02.05.2019 kl. 12:12

Bästa som finns just nu

Vappen överraskar mig varje år. Varje år. Jag är aldrig förberedd, har aldrig planerat något i förväg eller så. Först i förmiddags när jag fick meddelande om att det skulel serveras mjöd och munkar i köket i kontoret förstod jag att det var vappen. Snabbt som attan skyndade jag mig till mamma, och precis i rätt tid, för där fick jag varma, färska munkar och mjöd. Nam, det bästa som finns just nu är mammas hemlagade munkar och mjöd! Såatteh, glada vappen!

Linda .
30.04.2019 kl. 15:45

Påskloppis

Innan vi hoppar vidare från påsk till vappen tänkte jag bara snabbt visa vad jag hittade för påskdekorationer på loppisen några veckor sen. Gick igenom 2-3 loppisar i Ekenäs och här är min skörd. Som bonus hittade jag några kattleksaker till min systers katt, några plastdjur till min samling och en vas jag och mamma kollat in under ett tidigare besök. Allt i bilderna under fick jag för 4,50€. Inte illa. Kaninerna tänkte jag måla om men hann inte med det, kanske nästa påsk?

 

Linda .
30.04.2019 kl. 11:58

Söndagsmat

Att laga mat fungerar ibland som en slags terapi för mig. Jani står oftast för matlagningen hos oss, som tur, men ibland får jag iver. Älskar att planera, handla, lägga fram alla varor och se en maträtt växa fram. Oftast planerar jag in någon matlagning till veckosluten när det finns tid att stå i köket och njuta av själva matlagningen. Hatar att laga vardagsmat någon kväll efter jobbet i all hast när man är hungrig som en varg. Speciellt om man inte planerat eller handlat på förhand. Men i söndags var en sådan dag där det fanns både tid och iver, så jag grävde fram det här receptet på Indisk daal som vi båda blev så förtjusta i senast. Och Jani bakade färskt bröd att äta till. Blev så gott!

Linda .
30.04.2019 kl. 08:30

Hej här är jag

Alltså mitt löfte om att ta mera selfies 2019 visade sig vara mycket svårare än jag någonsin kunde tro? Är lite ledsen över det. För jag vet att det grundar sig någonstans i att inte vara nöjd med hur man ser ut. Har inte kraven på utseende ändrat fastän man fyllt trettio? Vem vet. Gillar ju att skrota runt hemma utan smink i rufsigt hår och mjuka kläder, men att inte gilla vad man ser i spegeln är något helt annat.

Den här selfien tvingade jag mig själv knäppa av. För att vara lite snällare mot mig själv tillät jag ändå att jag lade till ett filter och gjorde ett kollage, hehe. Babysteps. Det här är jag, i ovan nämnda hemmakläder, utan smink (bara spår av gårdagens mascara under ögonen), rufsigt hår, otrimmade ögonbryn. Några rynkor vid ögonen och i pannan, små utslag här och där och torr hy. Men inget farligt med det. Jag ser ju ut som mig själv.

Gu vad långt jag fått förresten, verkligen tid att gå till frissan!

Linda .
29.04.2019 kl. 17:50

Måndagmorgon, drömmar och distansjobb (igen)

Glad måndag! Utan att tråka ut er med detaljer om hundarnas fortplantning ska jag bara kort och gott säga att vi är i den högst ovälkomna situationen där vi har en okastrerad hane och en osteriliserad tik hemma hos oss just nu. Teslas första löptid överraskade oss totalt. Hon är dessutom så liten ännu att vi inte kan lämna henne ensam hemma. Så vad gör vi för att undvika en oplanerad valpkull? Jo, vi är hemma hela tiden. Heeela tiden. (Bentley kommer nämligen inte kastreras, och tikar kan steriliseras först ca tre månader efter löptiden sa veterinären). Det är ett OÄNDLIGT pussel av distansjobb, semesterdagar, hundvakter och lediga dagar för att få allt att gå ihop och för att hela tiden ha någon som övervakar hundarna. Jag är så slutkörd över det här och stressar så pass mycket att jag inatt drömde att vi missat något och att Tesla nu var dräktig och att jag blev osams med både min mamma och min pappa över detta (hatar att drömma att jag är osams med någon för vaknar alltid med en klump i magen då). 

Så här sitter jag hemma vid matbordet och jobbar hemifrån igen en gång. Inte för att jag helt hatar det, men undrar hur länge de kommer vara förståeliga och flexibla på jobbet?

(Gammal bild, därav fel tid på klockan)

 

P.S. Drömde också den härliga drömmen att jag gick på Elsa Billgrens loppis och var den andra i tur att få gå in, och kunde således haffa någon väldigt Elsalik glasskål som tydligen alla ville ha. Var så glad över det, höll skålen tätt intill och log som aldrig förr. Vilken mysig dröm. Är inte alls ovanligt att jag drömmer 2-5 drömmar per natt. 

Linda .
29.04.2019 kl. 10:10

Påsk, långledigt och några bilder

 

Påsken som gick var lång och magisk. Många lediga dagar och tid att tillbringa med hela familjen. Påskliljor i soliga brantar, en diger påskmiddag, årets första besök till sommarstugan, påskpyssel, chokladägg, film, soffhäng, mys, första gröna blanden på spirean, trädgårdslandet är förberett, varma dagar, goda bebisnyeter från flere håll, invigning av grillsisängen och att helt enkelt komma ner i varv och inte ha bråttom eller stressa.

Linda .
27.04.2019 kl. 13:00

Otur för hela slanten

När man läser bloggar ser man ju oftast bara det roliga och intressanta, det som bloggaren väljer visa upp. Och oftast väljer man ju, eller jag i alla fall, att lämna bort det tråkiga och sorgliga helt enkelt för att det här är min lilla plats på internet som jag vill ska vara en glad plats där jag kan glömma allt det dåliga. 

Men nu vill jag visa att det bara är en människa på denna sidan skärmen också, vill ni höra on min otursdag en torsdag två veckor sedan? Torsdagen den 11.4 var min otursdag. Hoppas all otur för året är över nu när allting hände på en och samma gång.

Just denna dag var jag på skolning i Kyrkslätt. Facket hade skolningsdagar i fina Majvik där även jag deltog och torsdagen var dag två av tre. Precis när jag hade satt ner mig och vår första gruppuppgift skulle börja föll telefonen från bordet, via bordsbenet, på golvet. Telefonen landade på bordsbenet i en sådan vinkel, att trots att jag hade pansarglas som skydd på själva skärmen så gick både pansarglaset OCH skärmen sönder. Suck.

Det var ändå litet i jämförelse med att jag någon timme senare upptäckte att jag tappat min plånbok. Hade tankat bilen samma morgon och där någonstans har jag lyckats tappa hela plånboken. Ringde runt och efterlysten plånboken, körde tillbaka till bensinstationen och kollade runt men såklart var plånboken borta redan. Körkort, kreditkort, nätbankens nyckeltalskort, ALLA förmåns- och medlemskort, 25€ kontanter (som tur bara så lite) men också alla lunchsedlar och kultursedlar. Gone. Forever. Jäklar vad arg jag var på mig själv.

Kreditkortet spärrade jag såklart, och nätbankens nyckeltalskort förnyade jag, så då gick det gamla inte att använda mer (och jag hade givetvis inte nätbankens användarkoder i plånboken). Nytt körkortet ska jag ännu beställa, och försöker nu i samma veva förnya alla förmåns- och medlemskort till elektroniska, alltså att de finns i mobilen istället för att ha plastkort i plånboken. Köpte även en ny plånbok, som är ganska fin faktiskt. 

Men ja oturen slutade inte där. Jag hade nämligen räknat med tillräckligt körtid denna dag för att köra hem från Kyrkslätt, ge mat åt hundarna och sedan åka till veterinären med Tesla. Men se där, jag hade räknat tiden fel och satt i tankarna på föreläsningen när jag plötsligt märkte hur mycket klockan var. Var tvungen att ringa mamma till hjälp (tack mamma!), så hon kom och gav mat till Bentley och lånade mig pengar (pga. försvunnen plånbok) och sedan körde jag iväg med full fart till veterinären. Ringde på vägen och sa att jag skulle bli 10 minuter försenad, men de var förståeliga och vi fick komma in ändå. 

MEN.. inte förrän en sista oturshändelse. För hur fin och söt Tesla än må vara så är hon en valp med mycket energi och är en rackare ibland. På vägen till veterinären ringde mamma, och berättade att hundarna (men Bentley gör aldrig något sånt så vi visste det var Tesla) hade ätit upp HELA ARMSTÖDET AV SOFFAN! Vad i hela hel*ete?! Som om jag inte hade fått tillräckligt med dåliga nyhter den dagen, och hade haft tillräckligt med otur. Ja, det hade ju redan hänt så det var bara att acceptera och gå vidare. När Jani kom hem påminde han mig dessutom om att jag en tid sedan hade drömt om en ny soffa, så nu fick jag i alla fall chansen att köpa en sådan jag ville ha. För trots att den vita Ektorp soffan var min dröm när jag flytta in på Sturegatan år 2013, så var den kanske inte lika lämplig mera. Vi har alltså en ny soffa här hemma nu, ska även visa den i något skede.

Så ja, otur och dåliga saker händer även här även om jag inte rapporterar dem lika ofta som det roliga som händer i mitt liv.

Linda .
26.04.2019 kl. 12:12

Vad jag köpte i Amsterdam

Förutom fina minnen och hundratals foton kom jag hem från Amsterdam med lite tyngre resväska också. För något köpte jag även där, ska vi se vad det var?

Några dagar innan avfärd fick jag lite panik när jag insåg att jag inte hade en enda vårjacka som passade. Eftersom jag ändå inte ville hetsköpa någon jacka bara för resan, reste jag dit utan jacka med tanken att leta efter en vårjacka där. Och tur var väl det, för hittade så ljuvliga jackor i Amsterdam där det redan var vår. Kom hem med tre jackor, vilket kan låta som en överdrift men lovar att jag har använding för alla tre.

Som denna fina rosa trenchen. Den är utan knappar, men har bälte i midjan och är i det lenaste materialet.

 

Eller denna klassiska trench i beige med rutigt foder. Känner mig så klassisk och snygg i den här jackan. Perfekt vårjacka att ha på jobbet.

 

Och förutom en svart vindjacka i längre modell köpte jag även en sweatshirt i den finaste gröna nyansen, en askungen facemask, en unicorn eau de toilette, hårsnoddar och nya ballerinas. Väldigt nöjd med mina små köp :)

 

 

Linda .
23.04.2019 kl. 12:40

Tesla 6 månader

(Tänkte först radera den här bilden, men den representerar  båda hundarna så bra. Tesla ska alltid grimasera på bild, och man får inte ta en bild på Tesla utan att Bentley ska få va med, se hans fina högra framtass här på bilden :D )

 

Tesla har redan hunnit bli 6 månader, eller sex och en halv för att vara exakt. Jag tycker man märker på henne att hon börjar bli mer och mer hemmastadd. Hon kom ju till oss vid en ganska dålig tidpunkt då vi hade bokat ett förlängt veckoslut i Amsterdam till påföljande vecka, men samtidigt kunde vi inte låta bli att ta hem henne på momangen. Trots kunnig hundvakt som jag är jättetacksam för, rasade våra rutiner totalt och det kändes som att komma hem till ett slagsfält. Ingenting var som innan resan. Men nu är vi tillbaka i rutinerna igen, och Tesla älskar rutiner. Vilket ju är logiskt, då har hon något hon kan lita på och kan vänta på. Hon är en lugn och sansad hund när hon får ha rutiner, får tillräckligt med lek och motion.

 

Om hon inte får det... suck. Man får inte jämföra valpar och man KAN inte jämföra en valp som varit hos oss sen han var 8 veckor, med en som varit hos oss sedan hon var 5 månader, men det har varit oväntat svårt. Hon har tuggat sönder en golvlist (under vår resa), kissat inne ganska mycket, och hela huset har sett ut som ett bombnedslag ett flertal gånger när jag kommit hem från jobbet. En gammal korg jag haft på nattduksbordet har hon ätit upp och det värsta av allt hände förra torsdagen.. när vi kom hem hade hon nämligen ätit upp hela armstödet på soffan! Den lilla rackaren! Så nu har vi en ny soffa...

Hon sover fortfarande i sängen, men har flyttat sig till fotändan. Ibland kommer hon dock och lägger sig raklång brevid en, hon är ett riktigt värmebatteri! Några gånger har hon gått i sin egen bädd en stund, eller soffan, men för det mesta sover hon i sängen ännu.

Hon tycker om att ligga i solen, motsatsen till Bentley alltså, och blir jätteglad när jag plockar fram selen och kopplet. Hon går relativt fint i koppel, något vi jobbar på hela tiden. Jag kan ha henne lös i skogen och på åkrarna, då tränar vi på att komma när man kallar på henne. Cyklar, människor och bilar springer hon gärna efter ännu så nära vägen kan man inte ha henne lös. Hon har lärt sig av Bentley att vatten är roligt att leka i och de springer i diken, i vatten och lera och vi måste oftast komma in genom hjälpköket så vi kan gå direkt i duschen. Första gången jag skulle duscha av henne gick inte så bra, men nu är hon med när jag duschar Bentley och så får jag duscha henne lite i förbifarten, det säger hon inte någontin om. Sakta men säkert.

Vi har börjat hundskola och hon har fått agera exempelhund alla gånger med läraren. Hon är riktigt duktig, så länge hon orkar koncentrera sig. Hon har fått mer vikt i jämn takt och väger nu 16,8kg. Hon är alltså på god väg för att bli det 30-40kg som de uppskattade att hon ska bli. Vi har även varit på veterinärkontroll där veterinären sa att hon är en frisk och modig tjej med jättefina vita tänder.

Trots att hon är fin och gullig oroar jag mig ibland för om vi gått miste om den viktigaste tiden som valp då hon fäster sig vid sina egna människor. Ibland kan hon nämigen vara rätt obrydd om oss människor. Men så försöker jag tänka att hon bara varit 1/6 av sitt liv hos oss än så länge. Det lär ta tid. Det får ta tid.

Linda .
18.04.2019 kl. 12:20

Tecken på vår

Okej ja, det är verkligen vår nu. Hur vet jag det? Jo tussilagon blommar i dikeskanten, jag har städiver och tvättade t.o.m. golvet idag vilket jag aldrig gör. Vårtecken är även de grönaste av gröna grässtrån som börjar synas i den torra gräsmattan, den svenska musiken och allmänt peppiga låtarna som strömmar ur mina högtalare och att det är +13 grader ute (+29 i direkt solljus på vår terass igår). Fågelkvitter hörs nästan dygnet runt och vi sover med öppet fönster. Vissa gator är sopade (lite besviken över hur långsamt det går) och vita tygtossorna är i användning.

 

P.S. Min kompis Hanna har fått en liten baby imorse, är så otroligt glad för hennes skull 

Linda .
17.04.2019 kl. 18:50

Amsterdam, dag 4

Sista dagen i Amsterdam var solig och fin, precis som dagen innan. Vi checkade ut på förmiddagen, och förde sedan våra väskor till centralstationen för förvar, eftersom vi skulle åka därifrån till flygplatsen på eftermiddagen.

Vi hade bokat en brunchkryssning på förhand, och som hade avgång kl.14. Tills dess shoppade vi lite, och tog det lugnt. När det var dags för kryssning gick vi till avgångspunkten för G's brunch boat, och satte oss ner längst fram i båten i väntan på en god brunch. Själva maten god, men för priset vi betalat skulle det gärna ha fått vara mer mat. Men vi fick iaf varsin drink och alkoholfri dryck, och en oslagbar översikt över Amsterdam, kanalerna och olika stadsdelar. Vi åt och kryssade i en och en halvtimme under en klarblå himmel.

När vi var klara, shoppade vi lite till och så småningom var det dags att hämta väskorna, leta reda på rätt tåg och ta oss till flygplatsen, och så hem. Fyra härliga dagar i Amsterdam. Amsterdam är ganska likt Köpenhamn, fast med fler kanaler och gräslukt överallt. Jag var i akut behov av semester och fyra dagar i en ny stad med Jani var en bättre paus från vardagen än jag hade kunnat önska mig.

Linda .
16.04.2019 kl. 20:15

Amsterdam, dag 3

Dag fyra i Amsterdam vaknade vi upp till en solig och varm fredag. Det blev den varmaste dagen under resan med +19 grader varmt. Så vårigt, och skönt. Vi gick 14,9 km under dagen, hela 21 885 steg, puh!

Vi började med att gå till Polaberry, ett fint litet café jag spanat in på Instagram på förhand. Vi köpte chokladdoppade jorgubbar och cake pops med oss. Vi skulle på picnic, så vi stannade ännu i en butiken och plockade ner prick allting gott vi kunde hitta på i korgen. Det blev ost, rödvin, juice, croissanter osv. När vi hade köpt en massa goda saker satte vi iväg med riktning mot Vondelpark, en stor park nära centrum, känd för att vara en lokal Woodstock på 60-70-talet. Det var mycket människor igång i den stora gröna parken, mycket familjer, cyklister och folk med hundar. Vi hittade en ledig bänk vid en å, och bredde ut oss med vår drömmiga picnic. Det var så varmt att jag satt i min klänning och strumpbyxor, tröjan var jag tvungen att ta av.

När vi njutit färdigt, gick vi till museumkvarteren. Vi tittade på Van Gogh muséet, Rijksmuséet, men bara utifrån pga. vi inte ville stå i en kö, utan istället njuta av det fina vädret. Vår destination var Albert Cuyp marknaden i De Pijp området.

Där fick vi hela eftermiddagen att gå, och sedan var benen i behov av lite vila på hotellet.

På kvällen beslöt vi oss för att att äta på Hard Rock Café pga. alltid god mat där. Vi åt oss alldeles för mätta, och strosade sedan runt stan till långt efter midnatt, det var ju ändå vår sista kväll i Amsterdam.

Linda .
15.04.2019 kl. 19:30