Amsterdam, dag 2

Den andra dagen i Amsterdam vaknade vi välutvilade på hotellet. Jag hade på förhand skrivit upp några matställen jag ville testa under vår resa, och brunch på Pluk stod på listan. Vi beställde in tre olika rätter att dela på, lite kaffe och te och så satt vi länge och njöt, förberedde för dagen. Den goda stämningen från brunchen blev allvarligare en stund när vi gick och tittade på Anne Franks hus. Läste boken om Anne Frank i högstadiet och har aldrig glömt den hjärtskärande historien.

Vi gick vidare över de otaliga kanalerna, och när vi kom till shoppinggatan bestämde vi oss för att titta runt i butikerna lite. Det hade lovats fint väder passligt till vår resa, men det var ännu bättre väder när vi var där. Så vårigt och fint! Vi åt lunch på en traditionell Febo, där man väljer sin mat ur en automat.

Vi tog en paus på Karpershoek, Amsterdams äldsta bar. I baren från 1606 fanns det sand på golvet, ett tradition från en tid då man använde tuggtobak och bara spottade ut det på golvet. Med fin sand på golvet var det enklare att städa. 

Vår resa var en högst kulinaristisk sådan, vi gjorde inte mycket annat än åt god mat och gick från ställe till ställe. Men det var perfekt då vi båda uppskattar god mat och nya upplevelser. Som den legendariska och fantastiska freakshaken på Ree7 (du måste kolla in bilden nedan). En milkshake med donits, choklad, kex och ja, allt man kan tänka sig.

På kvällen hade vi bokat bord (viktigt att boka bord i Amsterdam om du vill till en specifik restaurang en specifik tid)Bierfabriek. Bierfabriek är en restaurang och bryggeri i ett och samma, med bara en specialitet på menyn i tillägg till alla goda öl som bryggs där. När man sätter ner sig får man en hög med jordnötter, och  av någon anledning var det som vana där att kasta skalen på golvet, så prick hela golvet var fullt med jordnötsskal.

Efter middagen gick vi en promenad runt stan, igenom Red Light Disctrict, dvs. Amsterdams bordelldistrikt. Det är väl något av ett måste när man är i Amsterdam, men kunde inte skaka den obehagliga känslan av människohandel där vi gick förbi en av de mest kända attaktionerna i Amsterdam, som funnits där sedan 1600- och 1700 talet.

Linda .
14.04.2019 kl. 18:40

Amsterdam, dag 1

Två och en halv vecka sedan, alltså i slutet av mars, var det äntligen dags för vår efterlängtade Amsterdam-semester. Ingendera har någonsin besökt Amsterdam förut, men vi har länge haft staden uppe i våra top 5 ställen att besöka. När det i höstas sedan gick kampanj på flyg till just Amsterdam, kunde jag inte längre stå emot utan bokade på momangen.

Att vi sedan kom att skaffa en till hund bara en vecka innan avfärd var sämsta timingen någonsin och tror jag åldrades ganska mycket av all stress som det förde med sig. Men hundarna överlevde med en kunnig hundvakt, och jag grät inte alltför mycket av att vara ifrån dem, hehe.

När vi anlände till Schiphol flygplats en onsdag några veckor sedan tog vi tåget till centralstationen. Därifrån gick vi till fots. Det var ännu en tid tills vi skulle få rummet på hotellet, så under tiden promenerade vi runt De Negen Straatjes (de nio gatorna),  och provade på lite streetfood tills det var dags för check-in. Efter en kort vilopaus på vårt hotell som låg i Jordaan området var det dags att ta sig ut på stan igen. Vi åt god snabbmat på den lokala kedjan Cipsy King, innan vi gick vidare till Begijnhof och Het Houten Huys, Amsterdams äldsta byggnad. Vi gick till Bloemenmarkt blommarknaden som tyvärr visade sig vara mer en turistattraktion än en riktig blomstermarknad. 

På kvällen var det ännu dags för middag, och vi gick från hotellet till närliggande Foodhallen, en hall med streetfood från många olika länder. Vi drack god öl och åt läcrka tacos på Taqueria Lima och till efterrätt blev det varsin frozen yoghurt i ett annat stånd. Efter en bra första dag avslutade vi kvällen på Waterkant med Holländsk öl.

Linda .
13.04.2019 kl. 17:50

April, tidplanering och dagens guldkorn

Det. är. så. mycket. på. gång. nu. Alltså livet är verkligen fullbokat just nu. Har absolut noll aning om hur människor i min ålder ännutill klarar av barn? Hur har de tid? Jag har minsann inte tid till någonting just nu. Försöker balansera jobb, sömn, två hundar, valpskola, relation, trädgård, blogg, städning och hus, men det slutar bara i att jag gör allting halvdåligt och stressar på heltid. Känns som om jag inte har tid eller energi att göra någonting fullt ut, vilket i sin tur stressar mig ännu mer.

Vill bara ha tid att dammsuga huset till exempel. Byta lakan, laga mat eller överhuvudtaget handla mat. Vill ha tid för att gå långpromenader med hundarna, träna på övningarna vi gjorde i valpskolan eller överhuvudtaget läsa igenom kursmaterialet vi fick. Vill komma ikapp arbetsuppgifterna som hopat sig på jobbet men det trillar in mer än vad jag har tid att få undan. Vill ha tid att gå igenom mina senaste loppisfynd, returnerna några saker jag köpt men inte passade hemma hos oss, och gå igenom bilderna från Amsterdam. Ja just det, vi har varit i Amsterdam. Vill ha tid att vattna blommorna, sova tillräckligt och gå till frissan. Vill ha tid att hämta posten för guds skull! Har inte hunnit uppdatera här heller, men blogginlägg om Amsterdam, vad jag köpte där och så Teslas 6 månaders-inlägg är på kommande. Bara jag får tid. Just nu är prioriteringarna annanstans. 

Men, för att sluta på en positiv not, är här några guldkorn från idag:

  • Sov i nästan 11 timmar inatt. Efter tre nätter med alltför få timmar sömn och svintidiga väckningar var jag i behov av just detta. Att få sova ut tröttheten.
  • Det är april! Och ljust ute på morgonen, och ljust ute på kvällen.
  • Vi har första terassmöblerna ute! På den terassen med tak på, ännu lite för tidigt för den öppna terassen. Men hur som, var det så soligt och varmt på terassen idag att jag låg på soffan, under en filt och njöt av solen.
  • Första ridlektionen på nästan två veckor idag, och vårens första terrängskritt. Vårigt och snöfritt på vägarna nu!

Linda .
03.04.2019 kl. 21:13

Tesla 5 månader

När Tesla kom till oss var hon 19 veckor gammal och hade varit i Finland bara två dagar. Hon är född på Kreta 01.11.2018 och om jag förstod rätt har hon inte varit en gatuhund, utan valpkullen är födda hemma men var oplanerad och ovälkommen. Hon blev övergiven med sin bror i en plastpåse på föreningens gård :'( Så sorgligt! Trots det adopterade vi henne inte för att vi tyckte synd om henne. Vi hade redan innan henne tänkt på en till hund, och just hon råkade passa så bra in hos oss. (För er som är oroliga för hennes bror så är han också i Finland, och blev adopterad innan henne till Vichtis. Om jag förstod rätt hade de rest tillsammans till Finland så de har haft tröst av varandra under resan.)

Föreningen vi adopterade henne genom sa att det är emot religionen att kastrera/sterilisera djur på Kreta, och eftersom man inte har hundarna fast så springer de löst och kan fortplanta sig bäst dom vill. Så synd för dessa små underabara valpar som föds titt som tätt. Vi fick höra riktiga horror stories om hur djur misshandlas där. Som tur verkar detta inte ha haft någon påverkan på Tesla. Hon är modig, nyfiken och självsäker. Hon vill vara med överallt och snusa, hon försöker vara boss och hon är inte rädd för mycket. 

Men skolad är hon ju inte, så vi får börja från början med mycket tålamod helt enkelt. Hur man går i koppel, sitta, vänta, ligg, kom och allt det där. Hon är nästan rumsren, några gånger har hon kissat inne, men hon är redan duktig på att gå och stå bakom dörren när hon vill ut. Vilket är stup i kvarten då hon är så liten. Hade verkligen glömt bort hur det är att ha valp hemma :D Har läst gamla blogginlägg från när Bentley var lika gammal för att se hur han utvecklades.

Just nu är vi inne på dag 4 hos oss, och det går bättre för varje dag. Första dagen var det lite kaos då hundarna skällde på varandra, Tesla var rädd för Bentley och Bentley var avundsjuk. Andra dagen när jag försökte gå på promenad med dom båda slutade det i tårar och jag var helt färdig att skicka hem henne minst fem gånger, haha. Mest för att jag hade sjukt dåligt samvete för Bentley i början, men igår morse när Bentley tittade på mig när han och Tesla låg brevid varandra lugnades mitt dåliga samvete för ni borde ha sett hur lycklig Bentley såg ut! Han såg genuint så glad ut, som om han tackade för att han fått en kompis att leka med. Den stunden visste jag att det skulle gå bra och att Tesla skulle få bli kvar hos oss.

Linda .
20.03.2019 kl. 12:50

Hemma hos oss: vår bokhylla

Vår bokhylla är den sak i vårt hem som för överlägset mest beröm, den och den blågrå tapeten är top 2. Tänkte visa vad som bor i vår bokhylla/vitrin/skåp. Bokhyllan är köpt på Ikea 2014 när jag flyttade in och jag har skruvat ihop 99% själv. Serien är Ikeas bästsäljande Liatorp och består av tre delar. När jag köpte bokhyllan tänkte jag lägga till skåpbelysning upptill, men det blev aldrig av. Kanske detta är året jag får till det? Kanske inte. 

Gillar det krispiga vita fägen, och att dörrarna är halvt vitrin, halvt täckta. Då kan man visa fram fina saker upptill, och gömma undan saker nertill.

Om vi börjar från vänster och uppifrån har vi högst upp ett kakfat i mässing, och glas vi fått av Janis fammo. Nedanom står böcker. Har inte färgkordinerat egentligen men det kanske blir lite så ändå. Här står barnböcker, ungdomsböcker, fina böcker, favoritböcker och en kristallskål vi fått av Janis fammo. En hylla ner står Janis corsage från bröllopet brevid en vit alabastervas från Egypten och en trave böcker. Nedanför står en grön vas i roligt mönster och en gammal trälåda från Hangös margarinfabrik.

Tredje hyllan nerifrån bär några lådor med bl.a. minnen från bröllopet och olika bilder, och så ett runt vitt ljus på en hög tidningar. Under det står ordböcker, gamla skolböcker och fotoböcker som Janis syster pysslar varje år. Nedersta hyllan har en korg som innehåller delar till bokhyllan, extra lister etc. Brevid står fotoböcker och foton i ramar vi inte har uppe för tillfället.

Högst upp i mittersta skåpet har vi tre dricksglas med fågelmotiv. Jag kommer ihåg dessa glas från barndomen så när jag fick reda på att mamma tänkte återvinna dessa i samband med flytten 2014 så var jag snabb att rädda dem. Det har funnits fyra stycken men ett måste ha gått sönder tyvärr. Om ni har likadana köper jag gärna, så hojta till isåfall! Fick nyligen veta att mamma fått dessa i 30-års present så det är extra betydelsefulla. I de vita lådorna står cd skivor med foton och back-ups. Nedanom står min fina Hangö kex plåtburk som jag köpt på loppis/marknad i Hangö en sommar, och så den här fina Hangö lakritsburken jag fått av min fafa. En hylla ner står gamla skolböcker och faktaböcker. Nedanför står reseböcker, reseguider, en vit alabasterskål från Egypten och bakom den en tavla över Rovinj som jag bodde i när jag jobbade i Kroatien. Sjöstjärnan är en souvenir från Kos.

Tredje hyllan nerifrån bär en gammaldags fårklippningssax, en gammal handkarda och två trälådor med ljus. De två nedersta hyllorna är vårt barskåp och innehåller det vanliga som viner, cava, prosecco.

Högst upp i skåpet till höger har vi ljushållare i glas och en vit låda med gamla minnen. Nedanom står fina vaser, en blågrå från Danmark, två vita från Stockmann, en Iittala som jag fått i present länge sen och brevid den ska stå min aalto vas jag fått till 30-års present men den står för tillfället på köksbordet med en massa gula tulpaner i. En hylla ner står en rad böcker. Nedanför finns cd:n i vita lådor, värmeljus i en glasburk och så en bild på min fammo med sin häst utanför sitt barndomshem. Måste ha fått hästintresset från fammo.

Tredje hyllan nerifrån bär två fat med prylar, ett fint bokstöd från Bali, mer böcker och så fammos och fafas bröllopsfoto. Det är ett så fint gammalt foto, de ser helt olika ut men ändå är det samma fammo och fafa. Har bett mamma om att få någon liten bröllopsbild på mommo och mofa (fast vi kallade honom vaari) också, då får den stå här brevid tror jag. De två nedersta hyllorna innehåller alla små inredningsgrejer, prylar och ljus jag har och som jag byter runt om i hyllan med ibland för att få lite omväxling.

 

Det var vår bokhylla, trevligt att ni tog en titt!

Linda .
19.03.2019 kl. 08:22

Bloggen nio år och en överraskning

Igår, på bloggens nionde födelsedag, var det tyst här. Men istället hände något jättestort utanför i det riktiga livet. Vi har nämligen fått tillökning i familjen. Det är jättenytt och jättespännande och jättepirrigt att ha en valp i huset igen. Vi har länge talat om en till hund, som sällskap för Bentley. Jani har inte kanske sett ett behov till en annan hund, men när Janis chef som räddar gatuhundar från Kreta, i fredags sa att han hade en passlig hund till oss så började saker hända. I söndags var vi och tittade på henne, och plötsligt var hon på väg hem med oss. Det gick fortare än jag hade tänkt och kanske än vad jag är bekväm med, men ångrar ingenting. 

Vår lilla flicka är alltså en gatuhund från Kreta, fem månader gammal och söt som socker. Så himla gosig är hon! Hon klättrar upp i famnen, ska jämnt vara brevid en och verkar söka närhet och trygghet. Hon är en rackare på att busa med Bentley med sedan somnar hon fem minuter senare. Hade redan glömt hur det var med en valp i huset som behöver mycket sömn.

Eftersom hon kom till oss väldigt plötsligt har vi idag varit och handlat nödvändiga saker som leksaker, borstar och halsband. Plus det viktigaste, en vinterjacka. Hon har inte riktigt haft behov för vinterpäls på Kreta direkt, så hon fryser ganska lätt. Fast inte längre, pga ny fin jacka. Sele och koppel fick vi med när vi köpte henne, tills hon växer ur dem. 

Hon väger 14,3 kg nu och uppskattas bli 30-40kg som fullvuxen. Det är svårt att säga vilka raser hon har i sig, de gissade på mastiff/grand danois när vi hämtade upp henne igår. Hon liknar verkligen båda raserna, fast tror inte hon kommer bli så stor, iaf är tassarna relativt små. Bentley hade ju stora tassar redan som liten, så man visste att han skulle bli stor. Vi får helt enkelt se.

En gatuhund från Grekland är ju något helt annat vad jag tänkt mig. Hade Nova scotia duck tolling retriever (även kallad tollare) och Golden retriever på listan t.ex. men är jätteglad över att vi kunde erbjuda ett hem åt den här lilla flickan. Säg hej till vår lilla Tesla!

Linda .
18.03.2019 kl. 13:10

Nytt loppis

Har varit så otroligt loppissugen den senaste tiden. Så förra veckan fick det bli ett nytt loppis, Lohjan Keskuskirpputori i Lojo. Det var tyvärr mer privatpersoners försäljningsstånd än vad jag burkar gilla, men en del saker hittade jag ändå. Prisklassen var i överkant tyvärr, så gjorde inga riktiga "fynd". Men några saker jag letat efter kom jag hem med. Och personalen var jättebra och snälla. Man kände sig välkommen och inte påtittad vilket var skönt.

Det jag hittade var en dunväst till stallet, börjar bli för varmt med fleece + dunjacka som jag haft hittils. Köpte även vå servetthållare från Pentik. Har letat efter servetthållare länge, och när jag hittade inte en, men två fina, på olika bord men som råkade båda vara i samma stil och från Pentik, så kunde jag inte välja utan tog båda två, hehe. Köpte även en svart lampett som jag ska lägga upp där hemma, och så plastdjur jag har planer att pyssla med, visar senare om jag får det gjort.

 

 

Linda .
14.03.2019 kl. 07:45

2 konstiga saker om mig

 

  • Svarar aldrig då okända nummer ringer. Väntar tills den som ringt ger upp, kollar numret på Fonecta caller och ringer tillbaks om det var något viktigt. 99% av gångerna vill de sälja mig något och jag vill bara slänga på luren, men är alltför väluppfostrad för att göra det. Får samvetskval. Så jag löser det med att inte svara.
  • Gillar inte att svara på meddelanden genast. Läser det på låsskärmen, fortsätter med det jag gjorde och väntar 5-15 minuter tills jag öppnar meddelandet. Oftast svarar jag inte direkt, utan måste tänka på svaret lite. 55% av gångerna glömmer jag sen svara på meddelandet alls och vaknar flere dagar senare mitt i natten med ångest när jag kommer ihåg det. Vet inte varför jag gör såhär.

Linda .
12.03.2019 kl. 14:30

Testat nytt recept på indisk daal

Fick sån lust att laga mat, testa något nytt recept eller baka i helgen så i söndags passade jag på. Åkte och handlade ingredienser och så satte vi igång. Bestämde mig för att testa detta recept, Elsas indiska daal, som hon i tur fått av sin kompis Alek. En mustig linsgryta med indiska kryddor och goda saker att toppa med.

Försökte antyda till Jani att detta recept skulle passa bra med något luftigt ljust bröd som t.ex. naan i hopp om att han skulle laga det, och det gjorde han. Älskar att han är utbildad kock och  kan bestämma sig för att laga något bara sådär. Så vi fick nygräddat naanbröd till, SÅ GOTT!

Följde receptet till punkt och pricka FÖRUTOM, att jag bytte ut vattnet mot kokosmjölk och använde krossade tomater med chilismak. Den här rätten kan man verkligen göra till sin egen med hjälp av att variera vad man toppar med. Vi valde bort rostad kokos, färsk koriander (pga Jani inte gillar) och  blandade frön. Istället valde vi creme fraiche, avokado, mango, syrad rödlök och lime. Linsgrytan är jättegod i sig själv, men de olika sidorätterna man kunde toppa med gjorde verkligen hela rätten, speciellt limen. Vi brukar inte gilla indisk mat speciellt mycket men denna var god och får bli med på listan över rätter vi gör med jämna mellanrum.

Linda .
11.03.2019 kl. 08:30

Jobba hemifrån och tulpaner i vas

När väckarklockan ringde 05:00 imorse, steg jag upp och kollade arbetskalendern. Inga möten, ingenting som kräver min närvaro på kontoret. Bestämde mig där och då för att jobba hemifrån idag. Andra dagen i rad. Onsdagar jobbar jag ju hemifrån för det mesta pga. ridlektion på kvällen, men ibland om det råkar sig så kan jag ta en distansdag här och var. Kände mig i behov av en till dag hemma, och så skönt att det går att fixa. Skrev bara in "jobbar hemifrån" i min arbetskalender så mina kolleger och min chef kan kolla var jag är, och så gick jag tillbaka och sov till 07:45 när Janis alarm väckte oss båda. 

Har städat undan allt på matbordet i köket, har en skål med vindruvor brevid mig som får agera frukost för idag och så har jag en vas med gula tulpaner framför mig. Blir så glad av tulpaner, speciellt dessa gula. De bara strålar glädje från dem! Och det kan ju behövas lite extraglädje nu när vintern är tillbaka och snön täcker marken igen. Köpte två knippen på en gång för ville fylla ut min fina vas jag fått av mamma till 30 årspresent.

Linda .
07.03.2019 kl. 10:02

Bowling, porträtt och köttbullar

Jani ligger utdäckad på soffan, Bentley sover ute på terassen och själv försöker jag åstadkomma något vettigt, utan framgång. Flickorna har varit hos oss i helgen så det blev tacos, filmkväll, fastlagsbullar, hundpromenader och bowling som program bland annat.

Idag har jag varit på promenad med Bentley, och försökt ta en vettig bild på honom som uppfödaren eventuellt skulle kunna måla ett porträtt av. Förutom det har jag ätit världens godaste köttbullar hos mamma och så har jag deltagit i väglagets årsmöte. Lugn och skön söndag alltså. Hade gärna ännu gått på loppis, men allt är stängt, eller bakat något, men har ingen ork. Tror det slutar med att jag tillbringar kvällen i soffan med mina killar och lite (mycket) lösgodis.

Linda .
03.03.2019 kl. 17:15

Om en månad

Om prick en månad åker vi till Amsterdam för ett förlängt veckoslut med Jani. Mamma har lovat vara hundvakt och jag kan inte vänta på att komma bort en kort stund. Har aldrig varit i Amsterdam och väntar att få se kanalerna, kanalbåtarna, parkerna, de gamla husen, cyklarna och alla sevärdheterna.

Vi valde ett fint hotell i ett område som heter Jordaan, eftersom det just det området lär ska vara känt för sina restauranger. Så kommer nog äta bra under resan i alla fall.

Linda .
27.02.2019 kl. 13:52

Frukost med en gammal vän

Alltså jag älskar livet! Älskar allt det man inte har en aningom att kommer hända, eller ens kan hända.

Igår när jag försökte sova men hjärtat klappade hårdare än någonsin, och när jag tog av alla tre mediciner jag har för att motkämpa det och när jag la huvudet på Jani för att försöka visa hjärnan/hjärtat vad en normal hjärtrytm är, under all denna tid hade jag ingen aning. Ingen aning om att jag nästa morgon skulle äta frukost med min bästis från många år tillbaka!

När jag närmade mig jobbet plingade det i telefonen. Ett whatsapp meddelande, hmm, måste vara min mamma tänkte jag. Men när jag tog upp telefonen och det stod Jessica på skärmen blev jag helt till mig. Hon frågade var jag var och visst jobbade jag fortfarande i Vallgård? Det visade sig att hon också var där, på samma gata till och med så vi bestämde träff. 

Fem minuter senare stod vi på gatan och kramades, och jag fick äntligen säga till henne hur ledsen jag är över hur allt ändrades och hur jag saknat henne varje dag. Tårarna vällde fram och det var så fint att ha henne där igen, framför mig, och hoppeligen i min framtid. Det bästa som har hänt idag, denna veckan, denna månad, detta år!

Här är jag och Jessica år 2012 på en partybåt på "vår ö", Lefkas i Grekland där vi bodde och jobbade.
Linda .
25.02.2019 kl. 10:10

Mobillistan

Vad har du för mobiltelefon: En iPhone 6S med fyra år på nacken. Funderar på att köpa en ny telefon, en Huawei, för är så himla oändligt jävla trött på att iPhonen stänger av sig så fort det är under +4 grader ute. Vill kunna ta bilder och ringa 112 fast det är kallt ute tack!!

Din senast nerladdade app: Lightroom, en app för fotoredigering. Fast än så länge gillar jag Picsart bättre, en fotoredigerings app jag använt i flere år.

Dina mest använda appar: Anteckningar, foton, Messenger, kamera, Facebook, Instagram (har laddat ner den igen ja), min bank-app, och så ett spel.

Hur organiserar du apparna på mobilen: De mest använda på första sidan, de appar jag använder mindre på andra sidan, appar jag nästan aldrig använder i en egen undermapp på andra sidan, och så spel på tredje sidan.

Har du begränsat skärmtiden?: Ja, iPhone har ju den bra sidan att du själv kan ställa in skärmtiden i inställningarna, och på så vis kan man åtminstone försöka minska på tiden man tillbringar på telefonen. Har ställt in vilotid mellan 22-07, då säger telefonen till att det är vilotid om man försöker öppna någon app. Vissa viktiga appar (typ 112) kan man välja att inte ingå i vilotiden förstås. Dessutom har jag begränsat apparna för sociala medier och spel till 2 timmar per dag, efter vilket telefonen säger till att man använt sin dagliga tid. 

Din bakgrundsbild på låsskärmen: Ännu igår var det den här vintriga bilden på Bentley, men så bytte jag till den här vårigare pastelliga marmor bakgrunden nedanom.

 

Din bakgrundsbild på hemskärmen: Har AAAALLLTTIIIID samma bild på låsskärmen som hemskärmen, blir störd på om det är osammanhängande, så bäst att ha samma. För pedant?

Vad har du för mobilskal just nu: Hade förut det här fina blommiga från Ideal of Sweden, men blev ganska snabbt trött på den. Var superglad när jag FICK det här turkosa skalet av min svägerska istället, också från Ideal of Sweden.

Linda .
22.02.2019 kl. 09:00

En vecka sedan, på alla ♥:s dag

På alla hjärtans dag förra veckan hade vi bokat bord på en restaurang i Esbo. Vi skulle utnyttja ett presentkort vi fått tidigare, som berättigade till smakmenyn. 40 olika rätter lovades, och vi var lite osäkra på hur vi skulle orka äta allting.

Till förrätt fick vi; Laxpastrami, tjärsill (gillade inte), havskräftstjärtar, blodpalt (gillade inte), renhjärta, älgkorv, lufttorkad griskassler, sylt av blåbär och lök, skärgårdslimpa och bröd av spelt och rödbeta, frisk sallad i äppel-fikonvinegrette, marinerade grönsaker, rostade frön och kvinosa-grönsaksbrunoise (salladen var jättegod!).

 

Huvudrätten bestod av skivad Black Angus-oxe petit tender (jättegott), övermogen stek av rådjur (stor besvikelse), mör vinge av anka (åt inte av det), enstjärnig pepparsås och drottningens sås, vikingarnas sköldpotatis, gräddig ostpotatis och ugnsgrönsaker.

 

Till efterrätt fick vi ännu njuta av chokladkaka garnerad med blåbärsmousse, plättar med jordgubbssylt, skyr-vitchokladmousse, brödost, lakritsmousse, äppelkaramellkompott, marinerade hjortron, hjortronglass, granglass och hallon-salmiaksorbet.

 

Efteråt var vi så mätta att vi knappt kunde gå. Många rätter var goda, men hela upplevelsen mötte inte helt mina förväntningar. Smakemenyer är ändå bäst, när man får smaka på det mesta.

Linda .
21.02.2019 kl. 15:15