Bentley 12 månader, ett helt år

23.05.2018 kl. 08:50

Nu är Bentley 12 månader. Ett helt år! Från och med nu kommer jag minska antalet inlägg tillägnade bara honom, då det första året i hans liv finns ju dokumenterat för varje månad och det inte sker så stora utseendemässiga ändringar längre. Men han kommer nog nämnas i ett och annat inlägg ändå förstås.

Ska även göra en video av alla videoklipp från hans första år så det kanske dyker upp så småningom!

Bentley väger nu 43,0 kg. Vi var hos veterinären på 1 års kontroll och allt var bra. Veterinären fnissade lite över allt vi varit med om med honom under detta första år. Det har varit brutna tänder, tandoperation, uppätna skor och strumpor och det senaste tillägget; ett besök till akuten.

Två veckor sedan på lördag var jag hemma med Bentley och hade en lugn förmiddag med långfrukost medan Jani var på jobb. Jag fick dock hjälpa till pappa en sväng, och glömde troligtvis kolla vad jag lämnade på diskbordet. För när jag kom hem en halvtimme senare var hallmattan full av brun smörja. Trodde först det var bajs, sen muld men sen såg jag den - kakaopåsen! Helv*te tänkte jag! Försökte få honom att spy med hjälp av salt, men det funkade inte. Ringde alltså in till dejourerande veterinären och hon sa att salt inte funkar på alla hundar. Vi skulle vänta 5-10 minuter och hade han inte spytt under den tiden skulle vi åka in till akuten. Och det fick vi göra tio minuter senare. Som tur hade Bentley inga symptomer, så han var lugn, men choklad är giftigt för hundar så han fick en spruta i baken så han skulle börja spy. Medlet fungerade snabbt och snart la han ner sig och spydde upp samma bruna smörja jag sett på mattan där hemma. När det verkade som att han spytt upp allting, fick han en spruta till, med medel för att få honom att sluta spy. Suck. Ett lyckligt slut alltså, men nog har vi fått uppleva ett och annat under vårt första år som hundägare.

Bentley äter fortfarande ganska samma mängd mat, vi har minskat lite enligt ordination av fodertillverkaren. Han äter alltså knappa 3 dl 3 gånger om dagen, och det verkar räcka mer än väl för att han ska orka och växa.

I början av Maj hade vi Bentleys bästis Nasse hos oss några dagar medan hans ägare, min kompis Ida, var på resa. Den första kvällen busade de på länge, men så småningom lugnade de ner sig. Bara för att fortsätta kl.5 på morgonen haha. Nästa dag gick redan bättre, och de drack ur samma vattenskål, sov brevid varandra och gick snällt på promenad tillsammans. Bentley gillade nog att ha en kompis övernatt. Efteråt var Bentley trött i flere dagar, han som inte är van att ha någon att leka med 24/7.

Andra djur Bentley bekantat sig med är hamstern Dilla. Janis äldsta flicka har fått en liten hamster, och Bentley stirrade på henne med intensiv blick genom gallret på hennes bur. Dilla verkade inte bry sig som tur, men Bentley hade nog gärna jagat Dilla runt lite..

Förra sommaren, när Bentley var riktigt liten, hoppade han ju i sjön från bryggan när jag var och simmade. Sedan dess har han varit ganska försiktig i vattnet. Han går längs vattenbrynet, men inte längre än så. En dag besökte vi en strand med Nasse och Dixie, och då vågade han äntligen gå lite djupare, så vattnet kom upp till sidorna på honom, men ändå gick han inte så djupt att han skulle hamna simma. För att hjälpa honom komma över eventuella trauman från förra sommaren, hade jag bokat tid på simskolan åt honom. Vi hade vår första lektion ungefär en vecka sedan. Instruktören var härlig, hade tålamod och bra tips för att få Bentley mer avslappnad i vattnet. Han gick frivilligt rätt djupt, men när han kände att vattnet blev så djupt att tassarna inte nådde botten blev det tvärstopp varje gång. En gång lyckades instruktören få honom djupt nog så han var tvungen att simma, men den lilla svängen var Bentley ganska panikslagen. Han kan inte riktigt simma, så han är i fel ställning och vet inte vad han ska göra med tassarna, så han bara plaskar på för fullt för att komma fram. OBS! Han  hade dubbla flytvästar på sig och instruktören höll i honom hela tiden, så det var ingen riktig fara. Han måste bara lära sig lita på att flytvästen ska hålla honom på ytan. När han gör det och lugnar ner sig, kan vi få honom att simma i rätt ställning och således lära sig simma. Bentley måste ju dock inte lära sig simma, så vi tar det lugnt i hans takt, och verkar det som om han inte lär sig så gör det ingenting. Då får vi bara se till att han alltid har flytväst när han rör sig nära djupa vatten, då det kan vara svårt att fiska upp en 43 kg panikslagen hund. Hur som helst så avslutade vi första simlektionnen med att leka roliga lekar i grundare vatten för att förstärka idén om att vatten är kul och ofarligt.

Vi har nästa simlektion bokat om två veckor, och vi ska se om det går lite bättre.

Sommaren har börjat och Bentley trivs med att springa omkring i gräset. Tyvärr har han haft ganska många fästingar redan, så under 1 års kontrollen hos veterinären bad vi om att få fästingmedel för att slippa de små jävlarna. Fästingmedel brukar vara en tudelad grej då vissa hundägare menar att medlet är farligare än fästingar, men då vi ifjol hade så bra erfarenhet med ett fästingmedel i tablettform så bestämde vi att fortsätta med samma i år. Ska bli skönt att slippa plocka fästingar ur ansiktet på Bentley hela tiden.

 

Här kan ni se hur Bentleys första år gick:

Bentley 11 månader

Bentley 10 månader

Bentley 9 månader

Bentley 8 månader

Bentley 7 månader

Bentley 6 månader

Bentley 5 månader

Bentley 16 veckor, 4 månader

Bentley 14 veckor

Bentley 12 veckor

Bentley 11 veckor

Bentley 10 veckor

Bentley 9 veckor

Bentley 8 veckor

Linda .