Julafton i gårdshuset

27.12.2018 kl. 11:57

På julafton väckte Bentley mig runt kl.9, då var det redan drygt en timme efter hans vanliga mattid. Så vi gick upp, jag städade det allra sista hemma för att få njuta i lugn och ro sen. Tände ljus, tittade på en av mina bästa julfilmer, The Family Stone, och väntade ivrigt att Jani skulle vakna så vi skulle få öppna julklapparna jag gömt i julsockorna vid den öppna spisen. Funderade nämligen tidigare på skillnaden mellan brittisk och finsk jul och kom på att de ju öppnar julsockorna redan på morgonen den 25e. Så varför vänta till eftermiddagen? Varför inte slänga in en liten julklapp i sockorna och börja dagen på det viset? Så det gjorde jag, la små små julklappar i våra sockor så vi skulle fö öppna julklappar redan på morgonen. Medan jag väntade beundrade jag den fina pyntade granen och tackade högre makter att jag gjort klart julgodiset, mitt bidrag till det stora julfirandet, redan dagen innan.

Kl.12 var det dags för lunch, den traditionella julgröten hos mina föräldrar. Själv äter jag inte gröt så det blev annat för mig, men de andra åt gröt och vi pratade om det fantastiskt fina vinterlandskapet utanför fönstret. Det var massa snö, soligt och -10 grader ungefär - perfect vinterväder.

Efter lunchen var det dags för rundan till gravgården. Vi tänder ljus på farmors, farfars och morfars grav varje jul, en fin tradition tycker jag. Jag hade för första gången med mig egna ljus, och tänkte lite extra på dem jag saknar när vi tände ljusen där ute i kölden.

När vi kom hem var det dags för en promenad i det fina vädret, för att riktigt njuta av det, och för att Bentley skulle vara lite lugnare under själva julfirandet. Pappa, Bentley och jag gick alltså en runda, och trots att det var kallt var det så otrooligt skönt att vara ute i den friska luften.

Väl hemma från promenaden blev det bråttom att fixa håret, byta kläder, sminka sig, packa ner julklapparna och julgodisen, få allting in i bilen och åka 200 m till min bror. Vi firade alltså i mitt barndomshem, på gården där jag vuxit upp. Oändligt med minnen från det huset, och så mysigt att få fira jul där. Min svägerskas närmsta familj var också på plats och det var en verkligt mysig kväll i det gamla gårdshuset. Vi började med julmiddagen för alla var vrålhungriga. Vi hade ju väntat på julmaten förstås. Vi satte oss alla runt ett långbord i matsalen, brevid den fina julgranen. Ja åt mig alldeles för mätt och mådde riktigt dåligt efteråt, haha, men kunde inte låta bli den fantastiskt goda maten. 

Efter maten vilade vi och sedan blev det dags för julklappsutdelningen. Alla hade varit verkligen snälla i år för julklappar fanns det så det räckte och blev över. Finns inte mycket bättre känsla än när någon öppnar en julklapp man gett dem och man ser glädjen som uppstår.

Efterrätt, julgodis, kaffe och glögg kronade kvällen och först när brorsonen gick och la sig och Bentley skulle få sin kvällsmat åkte vi motvilligt hem. Satte oss i soffan med lite julgodis och såg en annan "must-see" julfilm, nämligen Love Actually innan det började vara dags för sängen.

 

Linda .