Årsöversikt 2018

04.01.2019 kl. 11:50

J A N U A R I

Början av året strävade jag efter någonslags balans efter att panikångesten kom tillbaka i slutet av 2017. Den här gången kändes det som att panikångesten kom tillbaka för gott. Eftersom det var mycket på gång med panikångesten, försökte jag prioritera sådant som gjorde att jag mådde bättre. Som att jag tillät mig själv sova när jag var trött, för även det var svårt när panikångesten slog till.

Roliga saker vi hittade på i januari  var bowling med flickorna, och första besöket till Taco bell med Jani. Vi firade pappa som nyss fyllt 60 med middag på KW, och hade även kalas för svärfar som fyllde 60 år han med.

Vi trodde vintern äntligen kom när det blev minusgrader och marken blev vit, men det varande inte länge och det var fortfarande ovanligt varmt hela början av januari, flere plusgrader! Trodde vintern aldrig skulle börja.

Åt kompismiddag med Annu på Pueblo bar y taqueria i Helsingfors, och fixade håret en januaridag hos min frisör på Davini i Ekenäs. Kände mig som ny för en liten stund.

F E B R U A R I

I februari fick vi äntligen snö, och plötsligt var det vinter på riktigt. Bentley kunde gå på snödrivan rakt över till taket av hundkojan, så mycket snö var det på vår bakgård.

Höjdpunkten i februari var nog att det var dags för pappas 60 års födelsedagspresent han fått av oss, nämligen en resa till MONACO! Vi besökte Frankrike, Monaco och Italien under vår resa och fick se och uppleva så mycket.

Jag hade bestämt mig för att försöka göra så mycket som möjligt under vintern, även om det betydde att jag var tvungen att göra det ensam. Så en dag spände jag fast mina gamla längdskidor och nya skidmonon och tog en runda här hemma, och en annan dag tog jag modet till mig och åkte slalom i Påminne! Kommer inte ens ihåg när jag alls skulle ha skidat senast, så för att ha skidat både längdåkning och slalom var jag mycket nöjd över mig själv. Det gjorde mig dessutom oerhört gott.

Deltog ännu i en skolning på Majvik i Kyrkslätt.

M A R S

I mars fick jag resa igen då jag besökte min kompis Linda i York i en hel vecka. Vi shoppade, drack afternoon tea, gick på bio flere gånger, jag såg pjäsen "Strangers on a train" (och fick se kändisar både på scen och i publiken, iik!) vi åt traditionella Engelska saker som sunday roast på en pub, och så fish and chips förstås. Det var en skön semester trots typisk Engelskt varierande väder. 

Ute blev det ljusare hela tiden, vilket var skönt. Kallt var det fortfarande, både hemma i Finland och i Köpenhamn som jag besökte för en konferens några dagar. 

Det var fortfarande mycket på jobbet och men jag försökte jobba så mycket som möjligt på distans, upp till tre dagar i veckan. 

Jani bjöd mig på date till vår favoritrestaurang KW, och i samma veva fyllde bloggen 8 år.

A P R I L

I april var jag väääldigt vårtrött och blev sedan sjuk på kuppen. Var sjuk över hela påsken, hade ont i bihålorna och tappade rösten.

Vi fick uppleva en sista snöstorm, men ändå gick vi mot våren hela tiden. De tydligaste vårtecknen var svenska pop-musiken som spelades i mina högtalare, tussilagon i dikeskanterna och städivern. 

När snön höll på att smälta festade vi till på Rock'n Brankis med förfest hos min kompis Ida.

Snart kunde man vara ute utan jacka, gräva fram solglasögonen och bära sneakers utan att bli våt om fötterna. Gatorna sopades fria från grus, det var ljust ute till sent på kvällen och våren kom till slut. Blåsipporna blommade under årets första besök till sommarstugorna.

M A J

I början av maj skrev jag att det nästan kändes som sommar, och vem skulle ha vetat att vi kom att få en extra sommarmånad i maj? Det var varmt och fint, vi bar ut trädgårdsmöblerna, dammade av grillen och öppnade grillsäsongen. Det var varma dagar med trappluncher, sena promenader med hunden och blommande körsbärsträd.

Bentley fyllde 1 år vilket vi firade med en hundvänlig tårta och en dag på sommarstugan. På stugan hjälpte Jani och jag mamma och pappa bygga en ny terass. 

Reste ännu på en arbetsresa till Köpenhamn innan månaden var slut.

J U N I

Värmeböljan som började redan i maj betydde också varmt vatten tidigt på året. Jag tog mitt först dopp och fick första skrubbsåren på knäna vilket kändes väldigt somrigt. Det var så varmt att vi var tvungna att gå riktigt sena promenader med Bentley, strax innan solen gick ner. Som tur regnade det några nätter så den värsta pollendammen sköljdes bort. Dessutom var det oerhört mysigt att höra regnet smattra ner mot taket.

Vi hade rekreationsdag på en klätterpark på Blåbärslandet och snart fick jag inleda den efterlängtade semestern. Delade  upp semestern i år i tre delar pga. projekt på jobbet jag inte kunde vara borta från. Min första semester var jag ledig två veckor över midsommar, och det var precis vad jag behövde. Kunde slappna av och bara vara. 

Midsommaren firade vi på sommarstugan med familjen, och gjorde andra roliga saker som gick på stand-up show vid Svartå Slott, och tog en liten utflykt till Fagervik som ligger nära oss.

J U L I

Juli var tyst på bloggen, betade av saker på min sommarlista  innan jag återgick till jobbet efter semestern. Jobbade hårt i några veckor och sedan bokade vi plötsligt en sista-minuten resa till Kusadasi i Turkiet. Det var vår sommarsemester med flickorna och Turkiet visade ifrån sig endast sina bästa sidor.

När vi kom hem firade vi vår 2 års bröllopsdag, och sommaren var stekhet och lång. Vi tillbringade mest tid inne med AC:n på, och Bentley stackarn hade hett hela tiden.

 

A U G U S T I

I augusti kom jag igång med bloggandet igen efter en långsam sommartakt. Prövade bl.a. att baka Elsa Billgrens kända citron och vallmokaka för första gången, vilket blev en hit hemma hos oss.

Folk återvände till jobben men själv tog jag några dagar semester. Skrev såhär; "Kommer alltid att komma ihåg sommaren 2018 som sommaren som nästan aldrig tog slut. (Och som sommaren då det var hett som i helvete.)".

Jani fyllde 40 år och jag bakade mitt livs först gräddtårta, och bjöd sedan födelsedagsbarnet på finmiddag på Gaijin.

Försökte tillbringa så mycket tid på stugan som möjligt, tog många dopp och Bentley lärde sig simma utan flytväst. Mera hundar blev det även när vi hade valpträff i Noux en söndag och jag var omringad av ett hav av Berner Sennen. Himmelriket nästan.

På jobbet var det mycket att ta tag i efter allas semestrar och fick mer och mer ansvarsområden men också en ny titel och en löneförhöjning. Kändes bra att jag åstadkommit så mycket på jobbfroten det här året.

Panikångesten verkade ligga i dvala men visste att den kunde väckas när som helst.

S E P T E M B E R

Trots att det började bli mörkare var det fortfarande varmt, upp till +22 grader. Man kunde fortfarande äta lunch på uteserveringar, gå i t-shirt och inte frysa. Vi fick ännu en extra sommarmånad i September och ingen kunde tro att det var sant.

Vi besökte simstränderna i Lojo och Lappvik, tog en promenad på Ramsholmen i Ekenäs  och tillbringade en heldag på högholmen.

Så småningom blev det höst och tröjsäsongen inleddes men innan Borgbacken stängde hann vi ännu med ett besök, åkte berg och dalbanan i mörker och skrek oss hesa. 

O K T O B E R

Var sjuk i oktober och tillbringade sjukledigheten med Netflix och te. Hade akut bronkit och var sjuk i nästan två veckor.

Tog en medveten paus från sociala medier, varvade ner på bloggen, tog bort överanvända appar på mobilen och njöt av att bara vara, att inte jämföra med andra och stressa över någonslags fasad. JOMO.

Första snön föll 27.10, men smalt genast. Böt rekordtidigt till vinterdäck och började längta efter vintern, och julen. 

N O V E M B E R

Åkte till Köpenhamn på arbetsresa men tog samtidigt ett förlängt veckoslut där. Jani flög ner nästa dag och vi tog en minisemester och firade min födelsedag. 

Besökte även Åland för första gången i mitt liv. Förutom arbete hann jag med både loppis och sightseeing på den lilla ön.

Det började närma sig jul och vi inledde julsäsongen med glögg, pepparkakor och brie, med att tända ljus och lyssna på julmusik. Vi firade lillajul med jobbet, åt finmiddag på Grotesk och satt sedan på första raden på Sami Hedbergs stand-up på Apollo.

Blev sjuk... igen ... Bihåleinflammation den här gången. Kommer inte ihåg när jag skulle ha varit sjuk så här ofta sist och det var riktigt trist.

Snön föll, den smalt inte, och plötsligt hade vi världens Winter wonderland här hemma.

Och så pga oväntade tillfälligheter kom det sig att jag BÖRJADE RIDA efter en låååång paus! Att ta en kväll i veckan med tid för sig själv kändes plötsligt nödvändigt och jag njöt så himla mycket att vara tillbaka i stallet. 

D E C E M B E R

December kom oväntat snabbt, plötsligt firade vi min systerson på Finlands 101:a självständighetsdag. Det var mycket på jobbet och hann inte riktigt med. Ändå firade vi lillajul på stallet, besökte julmarknaden på Mörby Gård och förberedde för julen. 

Snön regnade bort, men kom tillbaka med råge och vi fick världens finaste, VITA julafton med -12 grader, sol och snö. 

Jobbade hemifrån över mellandagarna, kopplade av och räknade ner de sista dagarna på året, som avslutades med nyårsfest hemma hos oss, enligt tradition.

Linda .